Đilasov plan za slom Vučića! Lider opozicije bi da preko kosovskog pitanja sruši vlast

Autor:

Vesti

04.10.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicija predvođena Draganom Đilasom, liderom Pokreta slobode i pravde, i opozicionom koalicijom Zajedno za Srbiju planira da nakon izbora na Kosovu krene u akciju rušenja Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Dragan Đilas

Namera opozicije je da zloupotrebi kosovski problem i da, u trenutku kada se očekuje da će pritisci na Aleksandra Vučića biti najžešći zbog situacije u južnoj pokrajini, izazove haos u Srbiji i nasilno pokuša da preuzme vlast.

Plan je da se iskoristi kritična masa, odnosno svi oni koji su protiv bilo kakvog razgraničenja, i izvede taj narod na ulice.

Kako navode dobro obavešteni izvori Srpskog telegrafa bliski opozicionim liderima, razrađen je precizan plan.

- Oni sada bojkotuju parlamentarne izbore koji slede jer su svesni da na njima ni ne mogu da urade ništa i čekaju da Vučić krene u rešenje kosovskog problema, pa da to iskoriste. Sva je prilika da će se stvoriti kritična masa ljudi, svi oni koji su protiv bilo kakvog rešenja, poput pripadnika Srpske pravoslavne crkve, rusofila, huligana i sličnih, a koju će da iskoriste i izvedu ih na ulične proteste koje će preuzeti Đilas i SZS. Veruju da će tako uspeti da skinu Vučića sa vlasti i izazovu nove izbore - otkriva naš sagovornik iz vrha jedne opozicione stranke, članice SZS.

Spreman scenario

Da opozicija planira da na proleće, posle redovnih parlamentarnih izbora, kada će se očekuje najžešći međunarodni pritisak oko kosovskog pitanja, krene u obaranje vlasti indirektno, potvrdio je i Radomir Lazović, aktivista inicijative "Ne davimo Beograd". Objašnjavajući da se do marta ne mogu obezbediti fer izborni uslovi, Lazović je najavio da će se dan po okončanju redovnih izbora tražiti raspisivanje novih izbora.

Demokrata Goran Ješić na svom Tviter nalogu napisao je da je ideja o izborima posle izbora besmislena.

- Nije problem što lokalni NVO ima ovakav stav, problem je što slično kapira i neki svet koji bi morao da razume politiku! Boldrik ne bi ovako nešto smislio - poručio je Ješić.

Lider SZS Dragan Đilas juče nije odgovarao na pozive Srpskog telegrafa, dok je Marko Bastać, jedan od Đilasovih najbližih saradnika u SZS, poručio da nema komentar.

RepublikaFoto: Tanjug/A. PAP/D.GOLL
Milenko Jovanov uveren je da će mnogi pokušati da na pitanju Kosova ruše Vučića

Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov uveren je da će mnogi pokušati da na pitanju Kosova ruše Vučića.

- Zloupotrebljavajući činjenice, emocije građana i slično, a u želji da se van institucija, odnosno na ulicama, dočepaju vlasti. Zato i bojkotuju sada izbore kako bi osporili legitimitet, a onda će pokušati na ulici državni udar sa opravdanjem da je to borba za Kosovo, a pritom su svi imali priliku da se pokažu na delu i pokazali su jedno veliko ništa - rekao je Jovanov za Srpski telegraf.

Đilas vrbuje "Delije", a njegov kum "Grobare"

Kako navode izvori iz vrha opozicionih stranaka, Đilas zajedno sa svojim kumom Mlađom Đorđevićem pokušava da vrbuje navijače da ih podrže u uličnim protestima koje nameravaju da započnu nakon prištinskih izbora.

- Poznato je da je Đilas, još od vremena dok je bio na čelu Beograda, blizak sa jednim od vođa navijača Zvezde, pa je on pokušao preko njega da ih nagovori da se udruže sa partizanovcima ovim povodom i daju im neophodnu podršku - otkriva izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: youtube.com/Naša Srbija
Mlađan Đorđević

Podršku u lobiranju ima i od kuma, koji, pored zvezdinih navijača, pokušava da vrbuje i pristalice Partizana. 

- Već je uspostavio blisku komunikaciju sa vođom jedne frakcije navijača "Grobara". Ubeđuje ih da podrže opoziciju i da im se pridruže u trenutku kada krenu demonstracije - navodi naš izvor.

Dodaje da Đorđević pokušava da dođe do vođa najvećih navijačkih grupa oba kluba, posebno sa glavnim ljudima koji su vođe navijača na severnoj tribini.

- Želi da ih ubedi da ujedinjeno sa partizanovcima izađu sa opozicijom na ulice i pojačaju im delovanje. Zna se da se situacija znatno zahukta kada se i navijači uključe u celu priču - priča izvor Srpskog telegrafa upućen u dešavanja unutar opozicije.

Koketiranje sa nasiljem

I Vanja Vukić, funkcioner SPS, podseća da su lideri opozicije, i dok su bili na vlasti, koristili muku naroda kako bi ostvarili političke poene ne mareći za posledice po narod i državu.

- Ne bi me čudilo i da sada, kada su u opoziciji, sputavaju državu i njene najviše zvaničnike da reše probleme koje Srbija ima i na taj način produže agoniju naroda - smatra Vukić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading