Ja tebe serdarom, ti mene vojvodom: Ministarka čestitala Mekalisteru, on uzvratio pohvalama za Srbiju

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.08.2019

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju i predsednikom Odbora EP za spoljne poslove (AFET) Dejvidom Mekalisterom o nastavku procesa evropskih integracija, efektima reformi koje se sprovode, situaciji u EU i regionu i drugim važnim temama.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dejvid Mekalister i Jadranka Joksimović

Ministar je najpre zahvalila Mekasteru na doprinosu i angažovanju, ali i pomoći, podršci, konstruktivnim predlozima i sugestijama koje on lično pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU. 

Joksimovićeva je ponovila sagovorniku da se jasno proevropsko opredeljenje naše države potvrđuje, između ostalog, i sprovođenjem reformi ali i velikom posvećenošću celokupnom procesu pristupanja, navedeno je u saopštenju.

Ona je to ilustrovala i podacima iz nedavno sprovedenog istraživanja javnog mnenja koji pokazuju da 53 procenta anketiranih podržava članstvo Srbije u EU, a 68 reformski proces.

Do sada je u procesu pregovora otvoreno 17 poglavlja

Jadranka Joksimović podsetila je da je Srbija do sada otvorila 17 poglavlja, od kojih su 2 privremeno zatvorena. Navela je da Srbija ima 4 poglavlja koja su tehnički pripremljena: 2 - sloboda kretanja radnika, 4 -sloboda kretanja kapitala, 14 - transport i 21 transevropske mreže, kao i da se radi na pripremi novih. 

Ona očekuje da naša država do kraja godine, a tokom predsedavanja Finske Savetom EU, otvori neka od poglavlja koja budu tehnički spremna. Tako će se, veruje ministar, na najbolji način potvrditi i kredibilitet politike proširenja koja bi - kao je istakla, i dalje trebalo da bude među prioritetima institucija EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Srbija je okrenuta regionalnog saradnji i dijalogu

Ministar za evropske integracije ukazala je da je Srbija okrenuta regionalnoj saradnji i da insistira na afirmaciji vrednosti koje su u funkciji mira, razvija i napretka. 

Istovremeno, kada je o Kosovu i Metohiji reč, ukazala je da je Beograd spreman za nastavak razgovora čim Priština ukine jednostranu i nelegitimnu odluku o uvođenju tarifa na robu iz Centralne Srbije, kojom su urušeni dijalog i naša namera da se za KiM uspostavi održivo rešenje.

Izvestilac EP za Srbiju i predsedavajući AFET-a Dejvid Mekalister preneo je pozitivnu perecepciju i ugled koji Srbija ima kao važan faktor stabilnosti zbog napora koji se ulažu zarad stabilnosti regiona. 

Reforme donose rezultate i povećavaju ugled Srbije

Naglasio je da su pozitivni efekti reformi vidljivi, da bi one trebalo da budu intenzivirane - posebno u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, i da je evidentno da se dosta toga, od posednjeg Izveštaja o napretku, preduzelo. 

Mekalister: Pozitivna percepcija i ugled ima Srbija

Izvestilac je ocenio da je Srbija konstruktivan partner EU, da je pokazala da joj je mesto u EU i rekao da će nastaviti da podržava EI naše države. Mekalister očekuje i da će dodatne aktivnosti dovesti do otvaranja novih poglavlja do kraja tekuće godine.

Jadranka Joksimović čestitala je Mekalisteru na ponovnom izboru za predsedavajućeg AFET-a, naglasivši koliko je ličnim angažmanom i zavidnom političkom reputacijom doprineo afirmaciji Srbije kao države kandidata na objektivan i prevashodno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading