Dačić za naš list o udaru iz Amerike: Napadaju me samo bivše strukture

Autor: M. R. ILIĆ

Vesti

09.08.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samo nekoliko dana Srbiju i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića napalo je nekoliko pobornika američkih demokrata i predstavnika duboke države, establišmenta koji je vladao Amerikom i kumovao takozvanoj kosovskoj nezavisnosti. A sve zbog Donalda Trampa...

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Nakon izjave koju je Dačić dao Srpskom telegrafu da će organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima u toj zemlji formalizuju podršku Donaldu Trampu, na njega se ostrvio bivši savetnik nekadašnjeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena (inače aktuelnog kandidata Demokratske stranke za predsedničku nominaciju) Majkl Karpenter, koji ga je na Tviteru optužio da se meša u unutrašnja pitanja SAD i da je to nedopustivo.

Takođe, trn u oku Trampovim protivnicima i eksponentima duboke države su i odnosi Beograda i Moskve, a u dobronamernim izjavama utrkivali su se bivši američki diplomata Danijel Frid, profesor Univerziteta "Džon Hopkins" Edvard Džozef i izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson. Svi oni jasno poručuju: Vreme je da Srbija prekine svaku, a posebno vojnu, saradnju s Moskvom.

Krstić: Pritiskaju nas i Amerikanci i Rusi, samo su američki pritisci transparentni

U izjavi za naš list Dačić pojašnjava napade koji ovih dana stižu na našu adresu:

- Niko od njih nije iz Trampove administracije, to je pritisak bivših struktura. Njima je neprihvatljivo da se pitanje Kosova ponovo otvara jer oni smatraju da je to gotovo i da Srbija samo treba da prizna nezavisnost.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Džozef Bajden

Što se tiče napada Karpentera, ministar navodi da je to glupost.

- A kad Jevreji glasaju za Trampa, to nije mešanje, ili kad Albanci glasaju za Klintonove ili Engela. Ne govorim ja o Srbiji kao državi, govorim o državljanima SAD našeg porekla. U Americi tako stvari funkcionišu. U Engelovoj izbornoj jedinici Albanci mu uvek donose pobedu - kaže Dačić, te dodaje da srpska dijaspora u SAD treba da se organizuje tako da neće niko da je nipodaštava, kao što sada demokrate rade.

Analitičar Nebojša Krstić za Srpski telegraf kaže da je Srbija pod velikim pritiscima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

- U realnosti Srbija trpi pritiske sa obe strane, i od Amerike i od Rusije. Samo što su američki pritisci transparentni. Dakle, pritisci su nešto što čini Vučićevu svakodnevicu. Dosad je uspevao i da im odoli i da sačuva dobre odnose sa velikim silama i da sačuva interese Srbije, što nije nimalo lak posao - zaključuje Krstić. 

SAD nisu više supersila

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović za Srpski telegraf ističe da američke demokrate robuju prošlosti.

- Prošlo je vreme kad je Amerika bila supersila i kad je svet bio unipolaran, stvari u Evropi i svetu suštinski su se promenile, ali oni ne mogu da prihvate da Balkan nije više njihov posed. Vreme je da Amerikanci shvate da je politika Srbije ukorenjena u poziciji neutralnosti i da ne želimo da budemo ničiji posed, baš kao što se ne mešamo u unutrašnja pitanja drugih država - smatra Jovanović.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading