Ministar Milan Krkobabić u poseti Moravičkom okrugu: Naš cilj od 500 novih zadruga je sve bliži!

Autor: B. K.

Vesti

26.07.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Činimo početne korake da obnovimo stočarsku proizvodnju u Srbiji. Ovde imamo pravi primer, sa 70 grla i malim ulaganjima stavljena je na noge jedna zadruga koja sada ima perspektivu.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Milan Krkobabić

Ovo je, između ostalog, poručio ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić tokom jučerašnje posete Moravičkom okrugu.

Krkobabić je izjavio da je ovaj kraj idealan za stočarsku i voćarsku proizvodnju, a da primenom pravih agrotehničkih mera i transferom znanja idemo ka cilju da mešovite zadruge, koje trenutno u Srbiji dominiraju, polako pređu u specijalizovane, a one bi se povezale u složene zadruge i bavile višom fazom prerade proizvoda.

Na sastanku održanom u Gornjem Milanovcu, u prepunoj sali okružnog načelstva, Krkobabić je sa saradnicima predstavio nedavno raspisan konkurs za 2019. godinu za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, u okviru programa za sprovođenje mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije. Ministar je podsetio i da trenutno imamo 492 novoosnovane zadruge i da se njihov broj bliži cifri 500, od 2017. godine i početka projekta "500 zadruga u 500 sela", pa je jasno da je ovaj projekat doživljava svoj pun uspeh, vraćajući na pravi način udruživanje u Srbiju.

 

Krkobabić: Projekat koji smo pokrenuli doživeo je svoj pun uspeh

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević zahvalio je ministru na ponovnoj poseti i naglasio da ova opština izdvaja čak 50 miliona dinara lokalnih subvencija za poljoprivredu kako bi pomogla proizvođačima koji posle udruženi mogu da opstanu na tržištu. Kovačević je istakao da je veoma zadovoljan razvojem zadruga u koje je kabinet ministra uložio bespovratno novac i konstatovao je da su sve zadruge dobijenim parama uspešno proširile svoje kapacitete.

Predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić govorio je o suštini napora koje ulaže tim za preporod sela.

- Želja nam je da zajedno uradimo nešto po pitanju zaostajanja seoskih sredina i da proizvođači sada sve više budu usmereni na intenzivnu proizvodnju. Suština naših napora je da se raznim projektima posvetimo upravo mladim porodicama na selu - objasnio je Škorić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading