Sa ponosom nosimo rezultate na regionalni samit u Poznanju: Ana Brnabić naglašava da Srbija ima šta da pokaže

Autor: Republika, Tanjug

Vesti

04.07.2019

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija ove godine ponovo ide na regionalni samit u okviru Berlinske inicijative sa dobrim i konkretnim rezultatima na regionalnom povezivanju i saradnji, uprkos stalnim provokacijama Prištine, poručuje predsednica srpske vlade Ana Brnabić uoči odlaska u Poznanj.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

- Idemo samouvereno, jer imamo situaciju da je Srbija ponovo dala sve od sebe, da ima konkretne rezultate i šta da pokaže i pored toga što je od prethodnog sastanka do sada na agendi bilo mnogo više smetnji regionalnom povezivanju i saradnji - istakla je Brnabić za Tanjug uoči odlaska u Poljsku.

Ona je tako odgovorila na pitanje sa kakvim očekivanjima ide na sastanak, imajući u vidu da Berlinski proces podrazumeva saradnju na zajedničkim projektima u regionu, ali da nije uzeo u obzir mogućnost političke hirovitosti Prištine, odnosno mogućnost nelogičnih poteza, kakav je, na primer, uvođenje taksi.

Brnabić je istakla da je Srbija uradila mnogo od kada je održan poslednji samit u Londonu, uprkos tim, izuzetno teškim okolnostima. 

- Tu pre svega mislim na sve veće provokacije Prištine, ponašanje koje utiče na na regionalnu bezbednost, saradnju i povezivanje. Pre svega mislim na takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje su uvedene u novembru prošle godine, ali i niz drugih poteza koje Priština povlači sve učestalije - kazala je predsednica srpske vlade.

Brnabić ukazuje da je Berlinski proces, koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, 2014. godine, vid saradnje koji je do sada bio prilično uspešan. 

- U svakom slučaju je pokrenuo zdravo-razumske, pametne, jasne, konkretne inicijative, pre svega u oblasti infrastrukture, ekonomskog povezivanja, ukidanja administativnih procedura i čekanja na granicama, što smo pokrenuli i nadam se da će dati rezultate. Ali, i regionalno povezivanje mladih kroz regionalnu Kancelariju za mlade - podsetila je Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Koridor 10

Naglasila je da Srbija ima tri velika rezultata koja će predstaviti. 

Srbija je, navodi, u aprilu bila domaćin digitalnog samita Zapadnog Balkana, na kome je potpisan izuzetno važan regionalni sporazum o romingu, kako bi se smanjile roming tarife u regionu. 

Prva faza primene sporazuma krenula je u implementaciju od 1. jula i to je, kako je kazala, nešto konkretno za građane.

Druga velika stvar, prema njenim rečima, je što su završeni razgovori i sve administrativne procedure oko osnivanja Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čije će sedište biti u Beogradu.

Podsetila je da je to prvo regionalno sedište jedne organizacije u Srbiji, a planirano je da se otvori u septembru.

Treća velika stvar, kako je dodala, je infrastrukturni uspeh - Koridor 10, jedan od najvažnijih za regionalno povezivanje. 

- Danas imamo autoput od Mađarske do Severne Makedonijie, kompletno povezan autoput od Hrvatske do Severne Makedonije. U narednih par meseci završićemo i istočni krak Koridora 10. Najavljujemo do kraja jula početak radova na infrastrukturnom povezivanju sa BiH, odnosno izgradnju autoputa - rekla je ona.

Ukazala je i na još jednu stvar koju je Srbija pokrenula regionalno, mada nije deo Berlinskog procesa, a to je otvaranje regionalnog centra Svetskog ekonomskog foruma za 4. industrijsku revoluciju. 

Samit ministara Zapadnog Balkana

RepublikaFoto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE
Ana Brnabić

Poznanj okuplja veliki broj evropskih lidera, a već je poznato i ko će biti na čelu EU administracije, te je pitanje da li to daje mogućnost da se iznova, u neformalnim razgovorima u Poznanju, krene u neku vrstu lobiranja po pitanju stvaranja uslova za nastavak dijaloga.

Premijerka ukazuje da će Poznanj svakako biti prilika za razgovore sa visokim predstavnicima drugih država, jer će na Samitu učestvovati i premijeri Hrvatske, Slovenije, Nemačke, Francuske, ali i Velike Britanije, te i domaćin, šef poljske vlade.

- Biće to dobra prilika da razgovaramo o regionalnoj saradnji i evropskim integracijama Srbije - kaže Brnabić.

Svaki regionalni sastanak je, kaže premijerka, za nju dobra prilika da prenese šta je Srbija sve uradila:

- Odnosno, na koji način je Srbija zemlja koja šalje najbolje signale u smislu regionalne saradnje, povezivanja, tolerancije, gledanja u budućnost, okretanja fokusa ka jednom drugačijem Balkanu - ukazala je ona.

Posebno značajan je susret sa britanskom premijerkom Terezom Mej, a Brnabić izražava zadovoljstvo što do njega dolazi na inicijativu Mej, sa kojom će da razgovara o nekim pitanjima koja su pokrenuta u Londonu, ali i o bilateralnim odnosima.

- To će biti prvi regionalni centar koji Svetski ekonomski forum ima igde. Imaju svoje pojedinačne centre u pojedinačnim državama, ali nemaju ni u jednoj državi centar za ceo region - dodala je ona, najavljujući otvaranje u januaru.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading