SKANDAL: Šiptari hoće ponovo da sude Pavkoviću, on im poručio: Živ ne idem u Prištinu

Autor: Informer, Republika

Vesti

04.07.2019

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tužioci iz Prištine po odobrenju Haga došli u zatvor u Finskoj da ispitaju Nebojšu Pavkovića zbog navodnih ratnih zločina. Hoće da mu ponovo sude i da ga iz Finske prebace u zatvor na Kosovu. Lažna država Kosovo planira da generalu Nebojši Pavkoviću, koji u Finskoj izdržava zatvorsku kaznu od 22 godine na koju ga je osudio Haški tribunal, smesti novu višegodišnju robiju!

Nebojša Pavković

Istražni sudija i tužilac iz Prištine, po odobrenju Haga, došli su krajem prošle nedelje u zatvor u Finskoj da ispitaju Pavkovića zbog navodno "novoutvrđenih ratnih zločina na Kosovu". Albanski tužioci žele Pavkoviću ponovo da sude i da ga iz Finske prebace u zatvor na Kosovu! General je odbio da bude saslušan, uz obrazloženje da ne priznaje institucije Prištine, i doslovce im je poručio: - Ni mrtav ne idem u Prištinu!

- Pavkovića su u zatvoru posetili istražni sudija i tužilac iz Prištine i zatražili da ga saslušaju u svojstvu optuženog. Veruje se da su imali dozvolu Haga. Pavković je, međutim, odbio da bude saslušan. Rekao je da ne priznaje prištinske institucije i doslovce poručio: Ni mrtav neću dozvoliti da me izruče Prištini! Osim toga, Pavković zbog ovog skandala planira da se obrati i zvaničnom Beogradu i traži reakciju -  navode mediji.

Ko je Nebojša Pavković:

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Nebojša Pavković

- rođen je 10. aprila 1946. u selu Senjski Rudnik
- raspoređen u Prištinski korpus 1994. godine
- preuzima dužnost komandanta Prištinskog korpusa 1998. godine
- u čin general-potpukovnika unapređen 21. jula 1998. godine
- postaje komandant Treće armije 25. decembra 1998. godine
- unapređen u čin general-pukovnika 31. marta 1999. godine
- u februaru 2000. imenovan za načelnika Generalštaba VJ
- smenjen sa mesta načelnika 24. juna 2002. godine
- dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 2005. godine
- 2014. pravosnažno osuđen na 22 godine zatvora

Komentarišući ove navode, poznati advokat Toma Fila, koji je u Hagu branio predsednika države Slobodana Miloševića, ističe da je u pitanju "potpuna glupost".

- Pavković jeste i dalje pod ingerencijom Haga, iako je u Finskoj pošto tamo samo služi kaznu. Finska, međutim, u njegovom slučaju ni o čemu ne odlučuje, što znači da su ova dvojica Albanaca verovatno imala dozvolu Haga da dođu kod Pavkovića. Lažna država Kosovo nije članica Interpola, te svakom njihovom poternicom Tači i Haradinaj mogu samo da obrišu zadnjicu. Na drugoj strani, Finska je priznala Kosovo i to bi možda mogao da bude problem... Pravno je potpuno nemoguće nekome suditi dvaput za isto krivično delo, ali ovde je danas sve moguće jer je Zapad mnogo puta pokazao duple aršine - upozorava Fila.

Branio otadžbinu

RepublikaFoto: Tanjug
Veselin Šljivančanin

Bivši oficir JNA, pukovnik Veselin Šljivančanin ocenjuje da je pravi skandal to što su Finska i Hag uopšte dozvolili predstavnicima lažne države da se pojave i zatraže saslušanje Pavkovića.

- Pavković je, kao i svaki drugi oficir naše vojske, branio svoju otadžbinu. Suđeno mu je i dobio je kaznu, a veliko je pitanje da li je presuda pravedna. Umesto da ga puste kući, u svoju otadžbinu, sada dozvoljavaju ovaj skandal i izmišljaju neke nove zločine. Još je gore ako žele da ga ponovo osude za nešto za šta je već osuđen! Nadam se da će na kraju ipak pravda pobediti i da će se Pavković vratiti kući - zaključuje Šljivančanin.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading