(FOTO, VIDEO) DRONOVI I TERORISTI NEMAJU ŠANSE - republika testirala ponos Vojske Srbije

Autor: Radovan V. Bibić

Vesti

25.06.2019

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska zemlja i nebo su sigurni! Opremljenost Vojske Srbije je na zavidnom nivou, a u to se uverio predsednik Aleksandar Vučić obilazeći 9. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2019, koji se do petka održava na Beogradskom sajmu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Osim ponosa domaće vojne industrije, glavna zvezda manifestacije je i prvi od devet najsavremenijih erbas H145M helikoptera, koji je stigao u flotu naše vojske. - Ove godine ćemo nabaviti više helikoptera nego što smo ih imali u naoružanju Vojske i policije u prethodnim decenijama. Biće ukupno 21 novih, a imamo i nešto odranije. To je važno zbog vanrednih situacija, ali i zbog očuvanja integriteta i odbrane zemlje - istakao je Vučić.

Kakvim čudom tehnike će upravljati naši piloti, uverila se i ekipa portala Republika i Srpskog telegrafa, koja je prva imala priliku da sedne u novi helikopter. Gomila dugmića, komandi, kao u pravom ratnom filmu. Samo još Rambo nedostaje da spasava zarobljenike iz Vijetnama!

A onda smo se okrenuli "ubici dronova". Eh, da smo ga samo imali oktobra 2014, kada su albanski ekstremisti podigli dron iznad stadiona Partizana sa zastavom "velike Albanije" tokom meča sa fudbalskom reprezentacijom Srbije. Sad bismo pričali kako smo ih potukli do nogu.

- Vidite kako je lako upravljati njime. Upecao bi ono njihovo čudo samo tako. Ubili bismo ih u pojam i svi bi pričali kako smo im srušili dron - kaže ponosno Goran Stančević, stariji vodnik prve klase, koji je idejni tvorac "ubice dronova", vrednog oko 15.000 evra, na kojem je radio pune dve godine.

Očarala nas je i bespilotna letelica stršljen. Baš kao i komandni navigacioni centar za podršku artiljeriji, ali nije bilo baš sve za javnost.

Osim erbasom, provozali smo se i višenamenskim oklopnim borbenim vozilom Miloš. Pregršt dugmića svedoči o visokotehnološkoj opremljenosti grdosije od preko 14 tona. Miloš punu snagu pokazuje u najtežim borbenim uslovima, a pre svega u protivterorističkim delovanjima.

Miloš ima i svoju minijaturnu verziju. U pitanju je robot na daljinsko upravljanje koji ide u boj gde ljudska noga ne sme da kroči. Kišu metaka ispaljuje na 800 metara, granate eliminišu neprijatelja na 375 metara, a spasa mu nema ni noću jer nema tih uslova koje najmoćnije kamere ne mogu da pretvore u dan.

Odmah pored je i Lazar. Na prvi pogled nešto je skučeniji pri ulasku, ali onda uviđamo da vozač i komandir imaju sve nadohvat ruke. Baš kao i specijalci koji se prevoze pozadi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading