Šokantna ispovest Biljane Plavšić: Trovali su me gasom u ćeliji, neprestano sam iskašljavala krv

Autor:

Vesti

21.08.2017

06:00 >> 21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haški tribunal je zamišljen i napravljen tako da bude pakao za Srbe koji se u njemu nađu, a podjednako je loše i svim osuđenicima srpske nacionalnosti koji kazne izrečene u Hagu izdržavaju u nekom od evropskih zatvora.

RepublikaFoto: www.profimedia.rs
Čudom preživela: Biljana Plavšić

Ovo su reči bivše predsednice RS Biljane Plavšić, koja je i sama iskusila golgotu haških ćelija, iz kojih mnogi Srbi nisu izašli živi, ali i zatvora u navodno humanoj Švedskoj, gde je preživela pravu torturu, a čak su pokušali i da je otruju.

Pravim čudom Plavšićeva se nije našla na podugačkom spisku srpskih optuženika koji su pod nerazjašnjenim okolnostima skončali tokom suđenja u Hagu ili na odsluženju kazne u nekom od kazamata širom Evrope.

- Od mene se očekivalo da svedočim protiv Slobodana Miloševića i moji zatvorski dani su bili obeleženi pretnjama, pokušajima da me uguše nekim gasom, svakodnevnim vređanjem - rekla je u razgovoru za Sputnjik Biljana Plavšić.

Kada je stigla u zatvor, oduzeli su joj odeću i dali sintetičku, na koju je alergična. Tek je na preporuku lekara dočekala da joj daju običnu pamučnu zatvorsku uniformu.

- Moja čuvarka je bila muslimanka iz Bosne. Nikada mi se nije obraćala po imenu. Dve zatvorenice koje su bile sa mnom, takođe muslimanke, dugo su me maltretirale, a pozdravljale su me sa "Alahu ekber" i pretile da će mi presuditi Bin Laden. Pisala sam upravi zatvora, odgovor nisam dobila. Kroz ventilacionu cev su mi ubacivali nekakav gas u ćeliju. Osećao se strašan smrad u ćeliji, oči su mi bile crvene, iz nosa mi je curila krv, počela sam krv i da iskašljavam. Dva puta su me skoro onesvešcenu transportovali u bolnicu. Sve je prestalo kad sam alarmirala jednu novinarku iz Srbije koja je o tome napisala tekst - seća se Plavšićeva i dodaje:

- Kad je došlo vreme da ostvarim pravo izlaska u grad, nisu mi ni to dozvolili, uz obrazloženje da je u gradu mnogo muslimana, pa da se ne vređaju njihova osećanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading