Najveća tajna 5. oktobra otkrivena posle 19 godina: Sloba hteo krvoproliće, Rusi ga prisilili da prizna poraz!

Autor: D. SIMIĆ

Vesti

17.01.2019

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peti oktobar nikada ne bi uspeo da ga Rusi nisu omogućili. Ko je došao rano ujutru 6. oktobra u Beograd, potpuno nenajavljen? Tadašnji ministar spoljnih poslova Rusije (Igor) Ivanov. Razgovarao je sa Miloševićem pola sata, razgovarao je i sa Koštunicom dva sata, seo u avion i vratio se kući.

Slobodan Milošević

Ovo je, gostujući u emisiji "Ćirilica" autora Milomira Marića na TV Hepi u utorak uveče, ekskluzivno otkrio istoričar dr Milan St. Protić, ističući da se tek nakon te iznenadne i neuobičajene posete ruskog diplomate Srbiji i njegovog razgovora sa dvojicom političkih protivnika moglo zaključiti da su uspeli veliki demokratski protesti u oktobru 2000. godine.

- Milošević je nekoliko sati nakon razgovora sa Ivanovim izašao na televiziju i rekao: "Priznajem pobedu (Koštunice), idem sad da se igram sa svojim unukom" - podsetio je Protić. On je rekao i da je kasnije od švajcarskog ambasadora u Vašingtonu dobio potvrdu da su Amerikanci delovali na Ruse predlažući da Ivanov dođe u Beograd.

Istoričar i bivši diplomata dr Milan St. Protić otkrio cilj iznenadne posete Igora Ivanova Beogradu 6. oktobra 2000. godine

- Siguran sam da je taj dolazak bio prelomni momenat kao što je prelomni trenutak za Miloševićev pristanak da povuče snage sa Kosova i prestanak bombardovanja 1999. bio dolazak Viktora Černomirdina (bivšeg ruskog premijera i Jeljcinovog izaslanika za Kosovo) u Beograd - naveo je Protić.

Marić: Za Miloševića bio spreman avion

Milomir Marić tvrdi za Srpski telegraf da Rusi zaista jesu sprečili Miloševića da izađe na ulice tenkovima i tako napravi krvoproliće u Beogradu.

- On je shvatio da je njegova epoha završena kada su mu Rusi skrenuli pažnju da mora da prizna rezultate izbora. Rusi su za Miloševića imali spremljen avion koji ga je čekao. On je dugo razmišljao da li da ode iz Srbije i na kraju je odlučio da ostane. Druga stvar je što su mu generali otkazali poslušnost. Delić je, recimo, glumio da je krenuo tenkovima - objašnjava Marić.

Da su Amerikanci često koordinisali sa Rusima, za koje su smatrali da mogu efikasnije da utiču na Srbe, potvrdio je i diplomata Srećko Đukić, koji je bio jedan od gostiju Marićeve emisije.

- Kad god Zapad, Amerika ili Evropa nisu mogli da navedu Srbe da preduzmu neke korake, ruske diplomate bi dolazile u Beograd. Zapad ih je zvao i rekao im: "Vi znate sa Srbima, pravoslavci ste, znate njihov mentalitet..." Smatram da dolazak Ivanova 6. oktobra nije bio samoinicijativan, već koordinisan između Zapada i Moskve - objasnio je Đukić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading