SRBIJA: Troje zaraženih groznicom Zapadnog Nila!

Autor: Tanjug

Vesti

15.08.2017

13:07 >> 14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na teritoriji Srbije registrovana su tri potvrđena slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
U Srbiji tri osobe zaražene groznicom Zapadnog Nila

Na osnovu dostavljenih podataka i laboratorijskih kriterijuma, u Srbiji su do 11. avgusta tri osobe obolele od groznice koju ubodom prenose zaraženi komarci, navedeno je na sajtu "Batuta".

Institut je ranije saopštio da su u Srbiji do 4. avgusta bila potvrđena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila i da je reč bila o osobama sa teritorije Grada Beograda, odnosno opština Novi Beograd i Zvezdara, starije od 60 godina, koje su hronični bolesnici i spadaju u kategoriju s povećanim rizikom.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, do 27. jula ove godine registrovano je pet slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u Grčkoj i četiri slučaja u Izraelu.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana kod ljudi na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine i reč je o sezonskom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Period inkubacije traje od dva do 14 dana i većina osoba (80 do 90 odsto) inficiranih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome i znake bolesti. Kod malog procenta zaraženih osoba (10 do 20 odsto) simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, s naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i uvećanim limfnim žlezdama.

Kod 0,2 odsto obolelih mlađih od 65 godina, i kod dva odsto pacijenata starijih od 65 godina, može se razviti neuroinvazivni oblik bolesti, koji zahteva bolničko lečenje.

Simptomi tog oblika su glavobolja, ukočen vrat, dezorijentisanost, koma, tremori, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.