Svako selo ima dom kulture i opština ih redom sređuje!

Autor: M. S.

Vesti

27.12.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na teritoriji opštine Velika Plana ima 12 domova kulture u koje aktuelna vlast ulaže sva raspoloživa sredstva kako bi očuvala te ustanove i sačuvala ih od propadanja i gašenja. Tako je ove godine iz gradske kase deo novca otišao na renoviranje i ulepšavanje devet domova kulture, a dogodine predstoji završetak sanacije na objektima u Novom Selu i Orašju, kao i u trećoj mesnoj zajednici Bresje u Velikoj Plani.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dom kulture u Miloševcu

- U januaru 2019. biće raspisan tender za radove na ova tri doma kulture i očekuje se da će adaptacija početi već na proleće - kaže predsednik opštine Velika Plana Igor Matković.

Prema njegovim rečima, 2015, kada je postao prvi čovek opštine ovi objekti izgledali su više nego loše.

Matković: Izdavanjem lokala u renoviranim domovima sada se ostvaruju prihodi za nova ulaganja

- To su bila zapuštena zdanja i ličila su na jedno ruglo, bila su puna otpada, svega i svačega. Sada kada su sređene fasade, stolarija i krovovi, sve je potpuno drugačije. Domovi su oživeli, lokali u njima se sada izdaju i zahvaljujući tome ostvaruju prihod od koga će mesne zajednice i opština u budućnosti moći da održavaju te zgrade jer su stalno potrebna nova ulaganja - kaže Matković.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana

Renoviraju i biblioteku

Ove godine počelo je i renoviranje zgrade gradske biblioteke "Radoje Domanović". U toku je zamena stolarije i radovi na fasadi, a vrednost investicije je oko 15,5 miliona dinara. Ministarstvo kulture i informisanja doniralo je šest miliona, a ostatak je izdvojen iz opštinske kase.

Tako su u godini koja je na izmaku renovirani domovi u Lozoviku, Miloševcu, Trnovču, Markovcu, Rakincu, Radovanju i Kupisinama, Starom Selu i Donjoj Livadici.

- Jedino se zdanje u Krnjevu još vodi kao zadruga, a ne kao dom kulture i nije u vlasništvu opštine - napomenuo je Matković.

Obnova Klefišove vile

U toku obnova i čuvene vile Klefiš, koju je 1922. kao porodičnu kuću podigao italijanski industrijalac Toni Klefiš, jedan od osnivača mesno-prerađivačke industrije u Velikoj Plani. Ova zgrada proglašena je za spomenik kulture, a u njenu adaptaciju uloženo je 7.000.000 dinara. Poslednjih decenija ovaj objekat je služio kao zgrada policije, a od 2009. bio je van upotrebe.

Posebno treba istaći sanaciju zgrade Centra za kulturu Masuka, u okviru kojeg postoje dom kulture, pozorište i Narodni univerzitet, za šta je u 2017. iz opštinskog budžeta izdvojeno 3,6 miliona dinara, a u 2018. 1,4 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading