Ljudi velikog srca: U 3 sela u Velikoj Plani ima čak 124 hraniteljske porodice, nećete verovati koliko mališana su odgajili!

Autor:

Vesti

27.12.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hraniteljske porodice iz Miloševca, Lozovika i sela Trnovče u opštini Velika Plana odnegovale su više od 6.000 napuštenih mališana. Iza ove bajke o plemenitosti stoji Centar za porodični smeštaj i usvojenje, ustanova kroz koju je od 1931, kada je osnovana, prošlo mnogo dečjih sudbina, tužnih i srećnih priča.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Milica Lukić Momirović

U ova tri sela trenutno ima 124 hraniteljske porodice, u kojima srećno detinjstvo živi 197 dece.

197 dece trenutno odgajaju hranitelji iz ove opštine

- Glavni teret odgajanja dece snose žene, ali ova plemenita misija ne bi bila moguća da u njoj punim srcem ne učestvuju svi ukućani, najčešće po tri generacije istovremeno. Od baka i deka preko roditelja do biološke dece.

Već decenijama ovim divnim ljudima je to način života - priča direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Milica Lukić Momirović.

Rekorderka iz Miloševca

Branka Filipović je kao hraniteljica Centra za porodični smeštaj i usvojenje zajedno sa suprugom Miroslavom odnegovala 40 dece. U taj broj nije uračunat dosta onih o kojima su brinuli privremeno, dok im centar nije pronašao stalnu hraniteljsku porodicu.

Njen podvig još većim čini to što je i sama odrasla u hraniteljskoj porodici, bez ikog svog. Imala je samo dve godine kada je 1931. dovedena iz Beograda u Miloševac.

Hraniteljstvom se uglavnom bave porodice, ali i samohrane majke. Svi kandidati, ističe Lukićeva, prolaze kroz strogu selekciju.

- Ima onih koji prime dete, ali odustanu kada shvate da je posao pretežak i to je legitimno - objašnjava ona.

HRANITELJKA KATARINA: Prebrinula sam svaki njihov plač, odbolovala svaku boljku i radovala se svakoj njihovoj radosti

Jedna od heroina iz Miloševca je Katarina Desić (92), žena koja je odgajila 25 mališana i prema svima se ophodila kao majka.

- Prebrinula sam svaki njihov plač, odbolovala svaku boljku i radovala se svakoj njihovoj radosti. Trudila sam se da im pružim što više topline kakvu sam ponela iz svog roditeljskog doma i da nikad ne osete pustoš kakvu sam ja u detinjoj duši osetila kada su ustaše 1941. godine razorile moju porodicu - ispričala je Katarina.

Njena majka je ubijena u logoru Jasenovac, a Katarina je bila logoraš. Nije mogla da ima svoju decu, pa je svu ljubav poklonila tuđoj. Za roditelje koji se odriču svoje dece ili ih napuštaju kaže da su neljudi.

Zbog svoje plemenitosti i posvećenosti deci, Katarina je ove godine dobila orden Karađorđeve zvezde, a centar u Miloševcu je odlikovan Sretenjskim orednom prvog reda.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading