PROVOKACIJE SA KOSOVA: NE DAMO ZSO, TO JE NOVA REPUBLIKA SRPSKA

Autor:

Vesti

12.08.2017

20:52 >> 20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zajednica srpskih opština postaće nova Republika Srpska, tvrdi Aljbin Kurti, jedan od kandidata za kosovskog premijera! Srbi, s druge strane, poručuju da jedan od lidera ratne koalicije u kojoj su Ramuš Haradinaj i Hašim Tači na ovaj način minira formiranje ZSO.

RepublikaFoto: youtube.com/Slobodno Srpski
Aljbin Kurti govori ono što većina Albanaca misli

Naime, Kurti je u intervjuu nedeljniku Ekspres izjavio da je dosadašnjim dijalogom u Briselu Srbija želela da se približi EU i da istovremeno ojača Srbiju unutar Kosova sloganom "Kosovo će postati Bosna".

POGREŠNO POREĐENJE

Kurti, koji je i lider Samoopredeljenja, tvrdi da ovo nije ideja kosmetskih Srba, već da iza nje stoji Beograd, koji je "postao veoma ljut" kada je u decembru 2015. prištinski ustavni sud odlučio da ZSO nije u skladu sa njihovim ustavom.

- Dvadeset šestog aprila 1991. godine 14 opština u BiH napravilo je svoju Zajednicu opština, koja je 9. januara 1992. proglasila nezavisnost, a 28. februara te godine dobila svoj ustav - navodi Kurti i dodaje da nekadašnji slogan "Kosovo je Srbija" Beograd zamenjuje sloganom "Kosovo će postati Bosna".

Profesor FPN Zoran Stojiljković za Srpski telegraf navodi da Kurti govori ono što većina Albanaca misli.

- Poređenje Srpske i ZSO je pokušaj da se spreči i minimum prava Srba na autonomiju. Reč je o standardnoj poziciji Albanaca na Kosovu, a ovakvom retorikom, koja je pre svega upućena EU, signalizira se da bi ZSO mogla postati kao RS i da se kao takva opasnost na vreme zaustavi - kaže Stojiljković.

IZAZIVANJE STRAHA

Albanski prvaci pričaju o ideji "ZSO kao RS" u nadi da izazovu strah, dodaje bivši diplomata Vladislav Jovanović.

- Kurti hoće svoje parče kolača u kosovskoj vlasti, pa zato istupa kao najhrabriji. Poređenje ZSO sa RS nije tačno jer bi ZSO trebalo da ima sužena prava, dok je RS entitet i međunarodno priznata. Cilj im je da ne naprave ni taj mali ustupak Srbima - zaključuje Jovanović.

2013. POTPISAN BRISELSKI SPORAZUM KOJI PREDVIĐA FORMIRANJE ZSO

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović za Srpski telegraf kaže da Albanci imaju tendenciju da tumače duh, a ne slovo sporazuma.

- Srbi su podjednako ugroženi kako devedesetih, tako i danas na KiM. Radi se o pokušaju da se prevare Srbi. Njima ZSO ne odgovara od starta - smatra Ivanović i upozorava da Kurti i Albanci žele da izigraju i Brisel i Beograd.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading