"Uz vas smo": Studenti iz cele Srbije podržali kolege sa Kosova

Autor: Tanjug

Vesti

30.11.2018

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pisma podrške kolegama na Kosovu i Metohiji da odbrane svoja prava i neometano nastave studiranje uputile su i studentske organizacije i studenti Univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, kao i Univerziteta Singidunum, a ranije danas to su učinili predstavnici studenata iz Novog Sada.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Protest studenata na KiM

- Smatramo da je nedopustivo da rad Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici bude ugrožen poskupljenjem namirnica potrebnim za njegovo funkcionisanje. Našim kolegama šaljemo podršku da istraju u svojoj borbi za bolje sutra i da na dostojanstven način odbrane interese studenata koje zastupaju - navodi se u pismu podrške Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Pismo podrške upućeno kolegama na KiM poslato je i iz Kragujevca uz poruku "U želji da istrajete u vašoj gandijevskoj borbi".

Kako je u pismu naglašeno, na Univerzitetu u Kragujevcu studira više od 20.000 studenata, međutim, nikada nije pravljena razlika između studenata tog univerziteta i ostalih studenata univerziteta u Srbiji.


- Zato osećamo moralnu dužnost i akademsku obavezu da se oglasimo povodom nemilih događaja na KiM, koji su obeležili dane za nama. Drage koleginice i kolege, vi ste bedem očuvanja srpstva na Kosovu i Metohiji i kao takvi zaslužujete našu bezuslovnu podršku i svaki vid pomoći u vašim naporima da to srpstvo očuvate. Odavde više nema nazad - navodi se u pismu.

- Puna i nedvosmislena podrška svojim sunarodnicima, a posebno kolegama studentima sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici - stigla je i iz Niša uz poruku "da nastave sa zalaganjem i borbom za interese studenata na miran i mudar način, gandijevsim otporom, te da nikad ne odustanu".

 

 

Oni u pismu ističu važnost studenata u očuvanju srpskog naroda na KiM i borbu za očuvanje ljudskih prava koja garantuju dokumenta Ujedinjenih nacija.

- Studenti univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici pokazali su izuzetnu zrelost i dali primer svim univerzitetima u zemlji i inostranstvu i svojim kolegama kako treba, kroz zalaganje za stvari od opšteg nacionalnog interesa, ukazivati iznova i iznova na nepravdu i nejednakost izazvanu samovoljom i primenom sile nad nezaštićenim narodom - navedeno je u pismu Studentskog parlamenta Univerziteta u Nišu.

Studentske organizacije Univerziteta u Novom Sadu takođe su uputile podršku kolegama na KiM ističući da su iz njih dok se mirno i dostojanstveno bore za osnovna ljudska i građanska prava Srba.

- U ovim teškim danima dok se mirno i dostojanstveno borite za osnovna ljudska i građanska prava Srba i svih ugroženih nerazumnim potezima takozvane Vlade takozvanog Kosova, kao i za ispunjenje svojih studentskih prava, nastavnih i vannastavnih aktivnosti po predviđenim planovima i programima, vaše kolege, studenti Univerziteta u Novom Sadu, rukovodstvo i zaposleni Studentskog centra Novi Sad pružaju vam punu podršku i poručujemo vam da smo uz vas - kaže se u poruci.

To pismo podrške studentima, rukovodstvu i zaposlenima u Studentskom centru Kosovska Mitrovica, zajednički su uputili Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, Ustanova studentskog standarda - Studentski centar Novi Sad Studentske organizacije Univerziteta u Novom Sadu.

Studentski parlament Univerziteta Singidunum takođe se pridružio pružanjem podrške "u borbi za prava studenta, dostojantven život i adekvatne uslove studiranja".

- Poručujemo vam da istrajete u svojoj borbi i da na dostojanstven način odbranite interese studenata. Uz vas smo - navedeno je u pismu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading