TADIĆ PROLUPAO: Kosovu dati stolicu u Ujedinjenim nacijama

Autor: EST

Vesti

31.07.2017

07:55 >> 07:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić založio se da se Kosovu da stolica u Ujedinjenim nacijama. Diplomata Zoran Milivojević objašnjava da Tadić ovom izjavom poziva na priznaje nezavisnosti južne srpske pokrajine, na čemu insistira Priština, a što je Vlada u Beogradu godinama uspešno odbijala da uradi.

RepublikaFoto: Tanjug
Odgovornost mora da preuzme Vučić, a ne opozicija: Boris Tadić, lider SDS

Da je na mestu Aleksandra Vučića, kao šef države "u novim okolnostima, dobro bi razmislio o eventualnoj stolici u UN, bez formalnog priznanja".

- O tome bih dobro razmislio. Ali odgovornost bi morao da preuzme on, a ne da traži od opozicije da tu odgovornost deli - poručio je Tadić za N1.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da ovom izjavom "Tadić traži da predsednik Srbije prekrši Ustav".

- Tadić ima u vidu nemački model, međutim, u našem slučaju to bi značilo priznaje Kosova. Ukoliko bismo pristali da im damo stolicu u UN, to bi nam zatvorilo vrata da u budućnosti rešavamo pitanje Kosova u međunarodno pravnim okvirima - navodi Milivojević.

Lider SDS smatra i da bi podela Kosova bila "najcelishodnije rešenje" iako se Amerika i Rusija protive takvom scenariju.

Komentarišući Vučićev poziv na dijalog o Kosmetu, Tadić je rekao da je to "bizaran akt", te da se ne može pozivati na dijalog o identitetu i integritetu zemlje a da se ne uspostavi dijalog i o svim drugim temama, poput pitanja o toleranciji u društvu, položaju radnika, medijskim i građanskim slobodama, obrazovanju, tehnološkom razvoju, izbornim uslovima...

- Zato ne želim da budem deo teatarskog nastupa čiji je cilj da se opravda unapred doneta odluka o Kosovu - izjavio je lider SDS, koji smatra da se posle Briselskog sporazuma, prihvatanjem važenja pravnog sistema Kosova na severu, Srbija nalazi na "silaznoj liniji" kada je reč o kapacitetima da kontroliše bilo šta na Kosovu i Metohiji.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading