FOTO-MAFIJA hara Srbijom

Autor:

Vesti

31.07.2017

08:04 >> 08:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ko je bio u prilici da organizuje venčanje, krštenje ili slično slavlje, susreo se sa jednim posebnim problemom, a to je - fotograf.

RepublikaFoto: pixabay.com
Biznis: Sa fotografima nema dogovora, priznaju samo svoja pravila

Naime, osim što su na mukama oko izbora prostora, toalete, torte, slavljenici se suočavaju i sa veoma ozbiljnim problemom jer sve više lokala za proslave uslovljava domaćine slavlja da uz zakup uzmu i fotografa sa kojim restoran ima dogovor, i to pod njihovim uslovima.

MONOPOL

Na prvi pogled reklo bi se mali biznis, ali je očigledno posao sa velikim obrtom, i to najvećim delom van zakonskih tokova. Naime, fotografi plaćaju pozamašne svote kako bi im restoran garantovao da nikome osim njima neće dozvoliti da fotografiše u tom restoranu i za to keširaju između 10.000 i 20.000 evra.

- Zamislite da vam neko nameće kakvu ćete tortu imati jer postoji interni dogovor između čoveka koji je pravi i restorana. To je ono što ostaje za uspomenu, a "veding fotografija" u svetu je jedan poseban vid umetnosti. Kod nas je to biznis u kome neko ima mnogo para i drži monopol. Kolege iz Hrvatske mi ne veruju. Kod njih se kao i svuda u svetu fotograf bira na osnovu portfolija. Takođe, oni su tu po moranju i onda sa njima nema dogovora, ne poštuju želje mladenaca, od jedne fotografije naprave desetine i to vam prodaju kao portrete, kvalitet je nikakav - kaže fotograf Bojan Džodan.

Kako objašnjava, sistem je takav da fotograf uplati novac i onda se po svakom gostu oduzima po evro. Kada 10.000 gostiju prođe kroz restoran, ponovo se plaća. Postoji mogućnost da angažujete i svog fotografa, ali vam onda traže da restoranskom isplatite određeni iznos jer je on time na gubitku.

POČELI U ŠKOLAMA

"Ubice pandi", kako ih zovu u foto-krugovima, najpre su počeli da "operišu" po vrtićima i školama, gde sa direktorima ustanova prave dilove da baš oni fotografišu za potrebe godišnjaka.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola ističe da je u školama od toga napravljen razrađen biznis.

- Tu pola novca uzimaju direktori koji proguraju priču u školskom odboru, a pola zadrži fotograf. Ako uzmete da jedna škola ima 40 odeljenja po 30 učenika i da vam izrada fotografija košta 20 dinara, a naplaćujete je najmanje 100, vi samo po jednoj školi zaradite skoro 100.000 dinara, a pritom niko ne uzme samo jednu sliku. Nema nikakvog tendera ni reda, već se sklapa dil sa direktorima škola - kaže Antić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading