SRBIJI STIŽE SNAŽAN POLET IZ EU: Mađarska od 1. jula preuzima vođenje EVROPSKOM UNIJOM - evo šta to donosi Srbiji

Autor:

Vesti

17.06.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Budimpešta se već oglasila po pitanju Srbije, vesti daju nadu!

SRBIJI STIŽE SNAŽAN POLET IZ EU: Mađarska od 1. jula preuzima vođenje EVROPSKOM UNIJOM - evo šta to donosi Srbiji

Foto: shutterstock

Od 1. jula, Mađarska preuzima predsedavanje Evropskom unijom s ključnim prioritetom obnove mira i bezbednosti u Evropi, kao i proširenjem na zemlje Zapadnog Balkana. Uprkos zahtevima za suspenziju predsedavanja zbog neslaganja s politikom Evropske unije, Mađarska će ipak voditi Savet unije.

Tokom šestomesečnog predsedavanja, u fokusu će biti tri ključne teme:

Borba protiv ilegalnih migracija

Energetska bezbednost
Proširenje Unije na Zapadni Balkan

Prema ranijim najavama, ove teme će biti prioriteti za Mađarsku, navodi "Blic".

- Mađarska pripada grupi prijatelja proširenja i veoma je zainteresovana za proširenje na Zapadni Balkan, pre svega na Srbiju, dok je sa druge strane prilično skeptična kada je u pitanju neko buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji. Međutim, sigurno da će se proširenje naći visoko na agendi Evropske unije - rekao je Marko Todorović.

Na ovo mesto Mađarska dolazi nakon što je stranka Viktora Orbana na izborima uzela više od 40 odsto glasova, a stranke desnog centra osvojile većinu u Evropskom parlamentu. Prepoznata kao prijatelj Srbije Mađarska jedina iz EU protiv Rezolucije o Srebrenici neće podržati prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

- Ja planiram da iskoristim svaku priliku pri obraćanju ili pri pregovaranju da zagovaram za Republiku Srbiju. Mađarska će svakako nastojati na tome da se ubrzaju evrointegracije Zapadnog Balkana, naročito Srbije. Kao predsedavajuća imaće zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemljama predstavnicima - rekla je Anamarija Viček.

Kao predsedavajuća Mađarska će imati zadatak da utvrđuje dnevni red i olakša dijalog zemalja predstavnika. Ipak vođenje Unijom dolazi u nezgodnom trenutku kada je Evropska administracija nakon novih izbora još na samom početku.

- Ovde možda postoje neka očekivanja da zbog tog prijateljskog odnosa Mađarske prema Srbiji, Srbija može da ima neke benefite od toga. To se verovatno neće desiti jer prostor za to nije u ovom vremenskom trenutku u kome praktično se ništa neće dešavati po pitanju proširenja iz tih formalnih i institucionalnih razloga - kaže Bojana Selaković, iz Konventa o Evropskoj uniji.

Mađarska je do sada imala važnu ulogu i u instituciji komesara za proširenje koju je obavljao Oliver Varhelji, ali sudeći prema najavama, ovog puta ta funkcija neće pripasti Mađarskoj, niti jednoj zemlji iz okruženja Zapadnog Balkana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading