BRISEL DODATNO UZEO NA ZUB MAĐARSKU POSLE GLASANJA U UN! Evropa se sveti Orbanu zbog Srbije!

Autor:

Svet

08.06.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef diplomatije Belgije, koja predsedava Unijom, tražio da se Budimpešti oduzme pravo glasa.

BRISEL DODATNO UZEO NA ZUB MAĐARSKU POSLE GLASANJA U UN! Evropa se sveti Orbanu zbog Srbije!

Foto: Dragan Kadić

Društvo

Evropska unija rešila je da kazni Mađarsku, odnosno njenog lidera Viktora Orbana, pa Budimpešti prete oduzimanjem prava glasa u Savetu EU. Kao glavni razlog navodi se neslaganje oko rata u Ukrajini, ali, prema rečima dobro obaveštenih izvora iz diplomatskih krugova, Orban je na crnoj listi evropskih kolega i zbog podrške Srbiji, a pre svega zbog nedavnog glasanja protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Iza te rezolucije, podsetimo, svim silama je stala Nemačka, koja je, u političkom smislu, ključna zemlja Unije.

ADMINISTRACIJA

Briselska administracija već neko vreme radi na ućutkivanju Budimpešte, a sada se prelazi u ofanzivu. Hadja Lahbib, ministarka spoljnih poslova Belgije, koja trenutno predsedava EU, rekla je da bi Budimpešta mogla da bude lišena prava glasa.

Nazire se promena sistema odlučivanja

Politički analitičar Darko Obradović poručuje da se nazire proces redefinisanja sistema odlučivanja u EU.

- Mađarska je jedan od najvećih korisnika sredstava iz bespovratnih fondova EU, dok istovremeno sve više pokazuje izdvojeni glas po određenim pitanjima, kao u slučaju Srbije i Kosova, ali i agresije na Ukrajinu - kaže Obradović.

- Mislim da treba da imamo hrabrosti da donosimo odluke: ići pravo do kraja člana sedam, aktivirati taj član do kraja, član koji predviđa kraj prava veta - poručila je Lahbibova.

Ukoliko bi se pretnje obistinile, Brisel bi jednim udarcem ubio dve muve. Ućutkao Orbana oko rata u Ukrajini, ali i kaznio Budimpeštu zbog podrške Beogradu, kako u UN tako i po pitanju Kosova i Metohije.

Samo u poslednja dva meseca, Mađarska je više puta išla suprotno svojim kolegama kad je reč o Srbiji. U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kad se glasalo za članstvo Kosova u ovoj organizaciji, četiri poslanika iz Mađarske bila su protiv. Takođe, u Njujorku, u Ujedinjenim nacijama, Mađarska je jedina od zemalja EU glasala protiv rezolucije o Srebrenici, a njihova predstavnica je iskoristila priliku i zahvalila Vučiću na tome što je mađarska zajednica uvek mogla da računa na njega. Orban je nedavno poslao Srbiji na poklon kontingent transportnih vozila za vojsku iako Evropa ne gleda uvek blagonaklono na jačanje naše armije.

O snažnom prijateljstvu s Mađarskom i tome šta čine za nas uprkos svemu, govorio je nedavno i predsednik Vučić. On je, naime, otkrio, detalje razgovora s Orbanom uoči odlaska u Njujork:

- Rekao mi je da ne može da bude sam u Evropi jer su svi pritisli, na šta sam ja odgovorio: "Dobro, biću ja sam." Nakon toga me je ponovo pozvao i rekao da će stati uz svoje srpske prijatelje.

KOORDINISANO

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da nema dileme da se Mađarskoj zamera dobar odnos sa Srbijom.

- Mađarskoj se zamera blizak odnos sa Srbijom, podrška koju nam pružaju u svetu. Možda im se ne zamera baš toliko javno, ali sigurno da su udari na neki način koordinisani da se spreči njihovo dalje delovanje. Mađarska je praktično preuzela na sebe da opere savest EU, ne dozvoljava da se urušavaju evropski interesi, a što se može videti na pritiscima prema Srbiji iz Unije - navodi Miletić.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading