ORBAN POD ŽESTOKIM PRITISKOM! Brisel ozbiljno razmišlja o "nuklearnoj opciji" protiv Mađarske!

Autor:

Svet

03.06.2024

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer pod najozbiljnijim pritiskom do sada

ORBAN POD ŽESTOKIM PRITISKOM! Brisel ozbiljno razmišlja o "nuklearnoj opciji" protiv Mađarske!

Foto: Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Sve su glasniji pozivi da se Mađarskoj, kao glavnom saboteru rada evropskih institucija, oduzme pravo veta prilikom glasanja o ključnim političkim odlukama Evropske unije.

Poslednja koja je uputila apel, a čiji poziv od dosadašnjih ima najveću težinu, šefica je belgijske diplomatije Hadja Lahbib.

Foto: AP/ Markus Schreiber

Viktor Orban

 

Ona je u intervjuu za portal Politico kolege pozvala da "donosu hrabre odluke" i ubrzaju proceduru kojom bi se toj članici Unije pravo glasa oduzelo zbog nepoštovanja temeljnih vrednosti na kojima počiva Unija.

Vremena je malo. Naime, Brisel ovog meseca čekaju važne odluke, od rasprave o raspodeli ključnih političkih pozicija do pomoći za Ukrajinu i proširenja.

Osim toga, u bespresedanskim vremenima, kada su ključni jedinstvo i brzina, Belgija će 1. jula rotacijsko predsedništvo predati upravo "saboterskoj" Budimpešti.

- Ovo je trenutak istine - poručila je Lahbib.

Međutim, mnoge zemlje zasad oklevaju da podrže "nuklearnu opciju" u obuzdavanju Mađarske.

Politico podseća da su neke države članice radije razmatrale "druge, kreativne načine" da se prilikom odlučivanja zaobiđe Budimpešta.

Kao jedna od opcija za Orbanovo sankcionisanje spominjala se mogućnost da Mađarska dobije "slab portfelj" u sledećoj Evropskoj komisiji.

Foto: Profimedia Attila Kisbenedek Afp Profimedia

Viktor Orban

 

Orban se radi povećanja ličnog uticaja nada prestižnom resoru komesara za proširenje.

Lahbib, zanimljivo, nije podržala pozive da se zbog "osetljivih vremena" odgodi mađarsko predsedavanje iako se za takvu mogućnost svojevremeno zalagala i Nemačka.

Portparol stalnog predstavnika Mađarske pri EU na komentare o članu 7 zbog mađarskog stavljanja veta na pomoć Ukrajini rekao je da je mađarski cilj "da zadrži EU van rata koji besni u našem susedstvu".

- Ako rat dođe u Evropu, član 7 biće nam najmanji problem - kazao je.

Sudeći po anketama u Mađarskoj, samom Viktoru Orbanu najmanji je problem to što je Fides skoro jedina stranka za koju nema mesta ni u jednoj evropskoj grupaciji.

Fides i njegov manji koalicijski partner Hrišćansko-demokratska stranka u protekla su četiri saziva imali 13 od 21 poslanika u evropskom parlamentu.

Međutim, nenadano pojavljivanje Petera Mađara i stranke TISA moglo bi da pomrski konce.  Mlađani političar Mađar (1981.) bivši je istaknuti član Fidesa.

Prošli mesec proveo je u velikoj kampanji obilazeći Mađarsku, a njegovi skupovi u ruralnim krajevima bili su izuzetno dobro posećeni izazivajući pažnju političkih komentatora.

Glavni zaključak je da Mađar zasad ozbiljno "potkopava podršku Orbanu".

Međutim, tek treba da se vidi koliko Mađar može da ugrozi Orbana. Izvesno je, kažu mađarski analitičari, da će biti katastrofalan po manje opozicione stranke, čije bi biračko telo mogao da preuzme, te da predstavlja dosad najozbiljnijeg protivkandidata Orbanu.

U anketama krajem aprila tek 42 odsto birača davalo je podršku Orbanu (2022. je na nacionalnim izborima dobio 55 odsto) dok je Mađarova novoosnovana stranka beležila strelovit rast i bila na oko 23 odsto podrške.

Foto: Tanjug/Zsolt Czegledi/MTI via AP

Mađari

 

Najnovije ankete pokazuju da je Mađara 30 odsto glasača koji su već odlučili za koga će glasati odabralo kao najboljeg političkog lidera.

Mađarskim biračima smeta katastrofalno stanje mađarskih škola i bolnica, jaka emigracija iz zemlje i dolazak stranih radnika iz Azije, piše Nik Torp, dopisnik BBC-ja iz Mađarske.

Međutim, Fides se u anketama donekle oporavio, a to bi mogla biti posledica strahovitog trošenja na politički marketing.

Budimpeštanski trust mozgova Political Capital procenjuje da su Fides i njegovi saveznici potrošili neviđenu količinu novca na oglase na društvenim mrežama.

- Od početka ove godine potrošili su tri puta više nego sve ostale stranke zajedno za promociju na Fejsbuku i Guglu - tvrdi Peter Kreko, direktor Political Capitala.

Foto: Tanjug/Zsolt Czegledi/MTI via AP

Mađari

 

Već je jasno da će Mađar nakon evropskih izbora pokušati da kapitalizuje rast popularnosti i da napadne Orbana na domaćem terenu.

Peter Mađar Mađare privlači jer je stavio naglasak na korupciju u vodećoj stranci, a igra i na zasićenost mnogih Orbanovom "autokratskom vladavinom".

Fides je u međuvremenu promenio poruku kojom pokušava da zadrži glasove birača. Raniji oglasi vladajuće stranke uglavnom su prikazivali predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen okruženu opozicionim mađarskim političarima koji su etiketirani kao "sluge Brisela", piše EU Observer.

Međutim, s novih plakata šalje se jednostavnija poruka. Reč je o izboru između rata i mira. Fides je, dakako, taj koji želi mir, a na plakatima s porukom "zaustavite rat" vidljiva je silueta mađarskog milijardera leve provenijencije - Džordža Soroša.

Foto: www.profimedia.rs

Džordž Soroš

 

Podsetimo da su veliki problemi Brisela s Mađarskom počeli mnogo pre eksplozije svetskih kriza koju danas gledamo.

Orban je na vlast došao pre 20 godina, kada je započeo preuzimanje demokratskih poluga društva poput nezavisnog sudstva ili slobodnih medija.

Zbog toga je 2018. evropski parlament započeo s procedurama iz spomenutog člana 7. Mađarska je u međuvremenu zbog nepoštovanja temeljnih vrednosti Unije kažnjena zamrzavanjem sredstava iz fondova Evropske unije, no to nije sprečilo Orbana da nakon ruske invazije počne da stvara probleme na evropskom planu, igrajući de facto na strani Vladimira Putina.

Glasanje uz ostatak Unije uslovljava evropskim novcem, piše Jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading