ONI SE BOGATE, A NAS BI TOTALNO DA UPROPASTE! Dokaz najvećeg licemerja Evrope! HOĆE DA UVEDEMO SANKCIJE, A DAVE SE U RUSKOJ NAFTI!

Autor:

Vesti

31.05.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brisel sarađuje s Kremljem tako što je od početka rata 3,3 puta povećao uvoz sibirskog crnog zlata preko Indije.

ONI SE BOGATE, A NAS BI TOTALNO DA UPROPASTE! Dokaz najvećeg licemerja Evrope! HOĆE DA UVEDEMO SANKCIJE, A DAVE SE U RUSKOJ NAFTI!

Foto: AP Mikhail Metzel, AP Ebrahim Noroozi, AP Manish Swarup, Profimedia

Evropska unija je krajem 2022. uvela sankcije na uvoz ruske nafte, ali je našla način kako da ih zaobiđe, i to preko Indije. Pritom je Brisel pokazao neviđeno licemerje jer zahteva od Srbije da se pridruži sankcijama, iako značajnu količinu mora da uvozi iz Rusije.

CEH PLAĆA SRBIJA

Rusija je prve godine rata diskontnim cenama izborila za mesto najvećeg dobavljača u Indiji i Kini. Igor Galaktionov, stručnjak za berzu u BCS Vorld of Investments, kaže da ove dve zemlje kupuju 90 odsto ruskog izvoza sirove nafte.

TABELA

Dnevni izvoz iz Indije u EU
2021.   110.000
2022.   238.000
2023.   314.000
2024.  360.000
* količine su date u barelima

Indija uvozi čak 85 odsto nafte koju troši. Indija ekspres navodi da je Rusija 2021. učestvovala s tri odsto u ukupnom uvozu, a u aprilu ove godine već s 40,3. Istovremeno je ova zemlja, koja gotovo da nema svoja nalazišta, prošlog meseca postala najveći izvoznik rafinisane nafte u EU.

Naime, praksa je pokazala da ponuda manja od dva do tri procenta može da dovede do rasta cena na svetskom tržištu do 20 odsto, što EU nije spremna da plati, pa se ne obazire na činjenicu da Indija kupuje rusku naftu, prerađuje je u dizel i druge vrste goriva.

Cena 84,2 dolara, isplata u rubljama

Zapad je pre manje od dve godine uveo ograničenje, prema kom niko ne sme da kupuje rusku naftu skuplje od 60 dolara po barelu ili će i sam biti izložen sankcijama. Vašington je objasnio da ne želi da naruši ponudu na svetskom tržištu, već da smanji prihode Rusije i oduzme joj sredstva da vodi rat.

Međutim, indijske kompanije ovog meseca kupuju barel ruske sorte urals po ceni od 84,2 dolara. Pritom je ove nedelje kao grom pukla vest da se indijska kompanija "Reliance industries", s najvećim rafinerijama na svetu, saglasila da plati u rubljama i time podrži kurs ruske valute.

Tako američki Blumberg navodi da je EU 2021. kupovala iz Indije 110.000 barela dnevno, a već u aprilu ove godine više od 360.000, odnosno oko 3,3 puta više. Tako je Indija pretekla Saudijsku Arabiju i izbila na prvo mesto izvoznika rafinisane nafte u EU.

Da Srbija posluša Brisel i uvede sankcije Rusiji, stalno zahteva i veći deo ovdašnje opozicije, koji neće, a možda nije ni u stanju, da razmišlja o posledicama. Naime, iako se nismo pridružili sankcijama, one su nas skupo koštale.

Mešaju robu na tankerima kod Turske

Turska je prošle godine povećala kupovinu nafte u Rusiji 105 odsto i sav višak preprodala EU. Uvoz ruske nafte omogućen je i time što su dozvoljena mešovita goriva.

Naime, u rafinerijama ili odmah na tankerima doliva se 49 odsto ruske nafte s nekom drugom. Zbog toga u međunarodnim vodama, odmah po izlasku iz Dardanela, flota tankera čeka ruske brodove, a isto je i u Baltičkom moru.

Blumberg je pisao da je i Saudijska Arabija povećala uvoz dizela iz Rusije na 200.000 barela dnevno da bi mogla svoj da prodaje EU. Pritom je deo mazuta završio i u baltičkim članicama EU.

Već u junu 2022. predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija zbog sankcija na rusku naftu u trom trenutku bila na gubitku od 600 miliona dolara na godišnjem nivou.

- Nama je taj novac uzet direktno iz džepa građana Srbije i to ljudi treba da znaju - rekao je tada Vučić i objasnio da je iračka nafta, čiji je udeo u uvozu povećan, skuplja za 31 dolar po barelu.

IZLAZ PREKO MAĐARSKE

Pošto sankcije na rusku naftu važe i za Jadranski naftovod iz Omišlja, država je reagovala pravilnim planom. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto nedavno je potvrdio da će srpski i kineski partneri razmotriti kako da u što kraćem roku izgrade naftovod prema njegovoj zemlji.

Holanđani direktno uvoze i preprodaju

Rusija 2023. legalno izvezla naftu i gas u EU u vrednosti od 29,3 milijarde dolara. Naime, neke države, poput Holandije, bogate se preprodajom ruskih energenata i to ne vode kao uvoz, pa posao ne podleže sankcijama.

Čak 20 od 27 zemalja EU kupovalo je rusku naftu preko Indije. Lideri su bili Francuska, Italija, Španija, pa čak i naftom bogata Rumunija, koja nije odolela da se uključi u unosan posao preprodaje ruske nafte.

Bonus video

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading