Formiranje ZSO je uslov za prijem Kosova u Savet Evrope! Italijani ne odustaju od svog stava! A evo zašto su glasali za Rezoluciju o Srebrenici!

Autor:

Vesti

02.06.2024

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na pitanje zašto je Italija glasala za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN, Gori je naveo da je to bila jedna od tema razgovora ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija i premijera Srbije Miloša Vučevića tokom nedavnog sastanka u Trstu.

Formiranje ZSO je uslov za prijem Kosova u Savet Evrope! Italijani ne odustaju od svog stava! A evo zašto su glasali za Rezoluciju o Srebrenici!

Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug TV

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori izjavio je da su bilateralni odnosi između Italije i Srbije na izuzetnom nivou i istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) uslov za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Gori je u intervjuu za današnju Politiku podsetio da se ove godine, pored obeležavanja 15 godina od potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu, slavi i 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa odnosa između Rima i Beograda.

- Odnosi između Italije i Srbije zasnivaju se na četiri stuba - politički dijalog, ekonomska saradnja, stabilnost u regionu i evropska perspektiva Srbije. Nastavljamo na razvoju naših odnosa u sva četiri pravca - naveo je Gori.

Podsetio je da je u protekloj godini bilo mnogo poseta italijanskih zvaničnika Srbiji, uključujući i posetu predsednice Saveta ministara Đorđe Meloni i naveo da će taj trend nastaviti u narednim mesecima i godinama.

Govoreći o odlaganju prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, Gori je podsetio da na poslednjem Komitetu ministara Saveta Evrope to pitanje nije ni bilo stavljeno na agendu i da je Italija bila jedna od zemalja koja je bila za odlaganje prijema.

- Mi smatramo da prijem treba da bude vezan za suštinski napredak u formiranju ZSO. To je jedan od uslova koji bi trebalo da se ispuni kako bi kandidatura Kosova bila uspešna -  naveo je Gori.

Na pitanje zašto je Italija glasala za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN, Gori je naveo da je to bila jedna od tema razgovora ministra spoljnih poslova Italije Antonija Tajanija i premijera Srbije Miloša Vučevića tokom nedavnog sastanka u Trstu.

- Pažljivo smo i u prijateljskom duhu saslušali argumente i ono što je srpska strana imala da nam kaže. Naš stav o rezoluciji je poznat. Glasanje je činjenica. Sada gledamo dalje u cilju očuvanja saradnje i stabilnosti u regionu - naveo je Gori.

Na konstataciju da je pre 15 godina tadašnji premijer Silvio Berluskoni insistirao da se odredi rok do kada će Srbija ući u EU i na pitanje šta se desilo u Evropi koja je prestala da se zalaže za prijem novih država, osim kada je u pitanju Ukrajina, Gori kaže da razume frustraciju ljudi u Srbiji i čitavom regionu koja se tiče ulaska u EU i blokiranog procesa.

- Ali sada se u nekim zemljama javlja svest da taj proces treba da bude ubrzan, a Italija je jedna od zemalja koja je vodeća u tome. Mi želimo da se taj proces ubrza i da izvršimo pritisak da se sve to pokrene jer u ovom trenutku postoji novi impuls po pitanju proširenja EU - ekao je Gori.

Ukazao je da postoje dva cilja i da treba što bolje iskoristiti dve stvari koje su trenutno aktuelne - plan rasta od šest milijardi evra koje EU stavlja na raspolaganje zemljama zapadnog Balkana, a druga se tiče klastera 3 za Srbiju, a Gori ističe da se Italija zalaže da se taj klaster otvori što pre.

Na pitanje koji su najznačajniji pokazatelji ekonomskih veza između Italije i Srbije, Gori je naveo da je Italija treći najvažniji ekonomski partner Srbije.

- Trgovinska razmena godišnje iznosi 4,5 milijardu evra. U Srbiji je registrovano 1.200 italijanskih preduzeća, realizujemo veliki broj zajedničkih projekata -  naveo je Gori.

Podsetio je da su organizovana dva poslovna foruma Italija-Srbija za godinu dana i da je prvi održan u martu 2023. godine u Beogradu, a drugi nedavno u Trstu. Na pitanje da li su italijanske kompanije zainteresovane za učešće u pripremama Ekspa koji se organizuje u Beogradu 2027, on je naveo da jesu i da se o tome razgovaralo i u Trstu na Poslovnom forumu.

Naveo je da je Italija najviše zainteresovana za infrastrukturne radove koji se tiču Ekspa, kao i da pomogne i kroz prenošenje svog iskustva, budući da je ta zemlja organizovala Ekspo u Milanu 2015. godine.

- Italija može da ponudi i svoje iskustvo, znanje i veštine po pitanju priliva turista koji će doći da posete Ekspo - naveo je on.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading