NIJE DONETO JEDNOGLASNO: Predsednik Srbije o jedinstvenom slučaju da sa 43,5 odsto glasova bude usvojena rezolucija

Autor:

Vesti

24.05.2024

21:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima na TV Prva.

NIJE DONETO JEDNOGLASNO: Predsednik Srbije o jedinstvenom slučaju da sa 43,5 odsto glasova bude usvojena rezolucija

Foto: Printscreen/TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je izjavio da je stvarni odnos glasova na Generalnoj skupštini UN (GSUN) o rezoluciji o Srebrenici bio 84 prema 107, od ukupno 191 zemlje sa pravom glasa. Rekao je da je 43 odsto zemalja glasalo za usvajanje rezolucije, što je jedinstven slučaj. Dodao je da je glasanje bilo predstavljeno kao kulturni događaj kako bi se postigla prosta većina.

- To je 43,5 odsto zemalja koje je glasalo za usvajanje rezolucije, jedinstven slučaj. To su bili trikovi, da bude glasanje na GS UN, kao neka vrsta kulturnog događaja, da bi mogli da dobiju prostu većinu, da bude za ili protiv - rekao je Vučić na TV Prva.

Foto: Printscreen/TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vučić je spomenuo da je bilo "dva pozitivna iznenađenja" i "makar osam negativnih", što je bilo očekivano zbog stalnog pritiska. Zahvalio se Kini i Belorusiji što su glasale protiv usvajanja rezolucije. Posebno je istakao zahvalnost Belorusiji, Moskvi, Viktoru Orbanu, i velikom broju arapskih zemalja.

Naveo je da je 11 arapskih zemalja glasalo za usvajanje, a isto toliko protiv, dok od 54 afričke zemlje, 37 nije glasalo za usvajanje. Vučić je istakao da su mnoge velike zemlje vršile pritisak na druge da glasaju za usvajanje rezolucije, uključujući ministre dve najmoćnije evropske zemlje koji su uticali na odluke drugih zemalja. Spomenuo je da je jedan lider velike evropske zemlje obećao da će glasati protiv usvajanja rezolucije, ali nije otkrio o kom lideru se radi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading