ZLOSTAVLJALI I SVOJE! Nastavljeno suđenje zločincu Hašimu Tačiju! Član Rugovine stranke opisao kako ga je OVK uhapsila i mučila!

Autor:

Vesti

24.05.2024

16:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužnica tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

ZLOSTAVLJALI I SVOJE! Nastavljeno suđenje zločincu Hašimu Tačiju! Član Rugovine stranke opisao kako ga je OVK uhapsila i mučila!

Foto: Printscreen/Twitter

Hašim Tači

Na haškom procesu bivšem lideru OVK Hašimu Tačiju optuženom za ratne zločine, zaštićeni svedok pod šifrom 4230 opisao je kako je 1999. godine bio pritvoren i maltretiran od strane pripadnika OVK. Svedok je bio član Demokratskog saveza Kosova, partije Ibrahima Rugove, koju je OVK smatrala za protivnika zbog zalaganja za mirno postizanje nezavisnosti Kosova.

Svedok je svedočio da je bio pritvoren, prebijan i zastrašivan od strane pripadnika OVK, što je bio deo šireg obrasca zlostavljanja Rugovinih pristalica, ali i drugih Albanaca, Srba i Roma koje je OVK označila kao "kolaborante". Optužnica ih tereti za zločine nad svima koje su proglasili za protivnike, a navodi se da su ta krivična dela počinjena u više od 40 zatvora širom Kosova i u Albaniji.

Optužnica tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Šest tačaka optužnice kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, dok su četiri tačke optužnice definisane kao ratni zločin. Svi optuženi negirali su krivicu i trenutno se nalaze u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine.

Suđenje Tačiju i saoptuženima nastaviće se u ponedeljak, 27. maja, a do sada je iskaz dalo 66 svedoka optužbe. Očekuje se dalje iznošenje detalja o zločinima za koje su optuženi, kao i dalje svedočenje o događajima tokom rata na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading