VUČIĆ SA AFRIČKIM ZEMLJAMA U NJUJORKU: "Usvajanje Rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona" (FOTO)

Autor:

Vesti

23.04.2024

17:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučić je istakao pozicije Republike Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije, naglašavajući kontinuiranu i doslednu osudu zločina u Srebrenici.

VUČIĆ SA AFRIČKIM ZEMLJAMA U NJUJORKU: "Usvajanje Rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona" (FOTO)

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je u Njujorku gde je razgovarao sa predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe o nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici".

- Objasnio sam predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe pozicije Republike Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije o Srebrenici. Istakao sam da naša zemlja kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio sagovornike na to da je 2010. godine u Narodnoj skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje. Usvajanje ovakvog nacrta rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu. Zahvalio sam predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naglasio da se naša zemlja, kao naslednik Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem, ali i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta, koje, kao i mi, u UN vide garanta mira i pravnog poretka u svetu - napisao je Vučić na Instagram profilu.

 

 

Vučić je istakao pozicije Republike Srbije u vezi sa nacrtom rezolucije, naglašavajući kontinuiranu i doslednu osudu zločina u Srebrenici. On je podsetio sagovornike da je 2010. godine u Narodnoj skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje.


Vučić je naglasio da usvajanje nacrta rezolucije o Srebrenici može dovesti do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbljivanja jaza među narodima i stvaranja novih tenzija na Zapadnom Balkanu. Ovo jasno pokazuje oprez i zabrinutost Srbije u vezi sa mogućim posledicama usvajanja pomenutog nacrta rezolucije.

Predsednik Vučić se zahvalio predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije. Takođe je naglasio da se Srbija kao naslednik Jugoslavije i osnivač Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta. On je istakao da ove države, poput Srbije, vide UN kao garant mira i pravnog poretka u svetu, čime je naglasio važnost međunarodne saradnje i podrške.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (33)

Loading
Ana

23.04.2024 17:27

Vučić nastavlja borbu za svoj narod.

Milan

23.04.2024 17:28

Dovelo bi do katastrofalnih posledica za region!

Radovan

23.04.2024 17:30

Uvek smo imali prijatelje u Africi. Na žalost, za vreme DOS-a na sve smo to zaboravili i bili isključivo zapadna kolonija. Sada su se vremena promenila i prijatelji iz Afrike su nam potrebni.

Miki

23.04.2024 17:32

Dovelo bi do ključanja i do mogućeg konflikata u Bosni I Hercegovini.