SRBI PRKOSE KURTIJEVOJ "DEMOKRATIJI" U Banjskoj i Zvečanu još uvek bez glasača!

Autor:

Vesti

21.04.2024

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opštini Leposavić, 122 osobe su izašle na glasanje do 15 časova, dok je u Zubinom Potoku taj broj iznosio samo 17.

SRBI PRKOSE KURTIJEVOJ "DEMOKRATIJI" U Banjskoj i Zvečanu još uvek bez glasača!

Foto: Tanjug/DOPSINIK KiM

Glasanje na referendumu o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova i Metohije proteklo je sa izuzetno slabom izlaznošću birača. Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini, do 15 časova glasalo je samo 203 građana od ukupno 46.566 upisanih u birački spisak. Ova niska izlaznost ukazuje na potencijalne izazove u sprovođenju referenduma.

Najupečatljiviji podatak dolazi iz opština Zvečan i Banjska, gde biračka mesta nisu zabeležila nijednog glasača tokom celog dana. Ovakva situacija baca svetlo na moguće razloge apatije biračkog tela u ovim opštinama i postavlja pitanje motivacije građana za učešće u referendumu.

U opštini Leposavić, 122 osobe su izašle na glasanje do 15 časova, dok je u Zubinom Potoku taj broj iznosio samo 17. U Severnoj Mitrovici, 64 građana je iskoristilo svoje pravo glasa do navedenog vremena. Ova razlika u izlaznosti između opština može ukazivati na lokalne specifičnosti i različite stavove građana o pitanju smene gradonačelnika.

Centralna izborna komisija najavljuje održavanje konferencije za novinare u 19:30, gde se očekuje dalje informacije o toku referenduma. Valmir Elezi, portparol CIK-a, izrazio je nadu da će se izlaznost povećati u narednim satima i pozvao građane da iskoriste svoje pravo glasa.

Ova situacija baca svetlo na pitanje političke angažovanosti građana na severu Kosova i Metohije, kao i na poverenje u institucije koje sprovode ovaj referendum. S obzirom na nisku izlaznost do 15 časova, ostaje da se vidi kakav će biti konačan ishod glasanja i kakve će posledice ova situacija imati na lokalnu političku scenu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading