PRONAĐEN MUŠKARAC (35) U DUNAVU! Izvučen iz reke na Dorćolu u stanju hipotermije

Autor:

Hronika

21.04.2024

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muškarac je živ izvučen iz vode u hipotermiji.

PRONAĐEN MUŠKARAC (35) U DUNAVU! Izvučen iz reke na Dorćolu u stanju hipotermije

Foto: printscreen/Google Earth, Pxfuel, Wikimedia/Srđan Popović

Danas popodne, na Dorćolu, u Beogradu, iz Dunava je izvučen muškarac star oko 35 godina. Prema informacijama koje su dostupne Telegrafu, muškarac je pronađen živ, ali u stanju hipotermije, što ukazuje na to da je duži vremenski period proveo u vodi. Hitna pomoć je odmah reagovala i prevezla ga u bolnicu radi daljeg lečenja.

Detalji spasavanja

Spasilačka akcija je izvedena uz angažovanje brojnih službi, a hitna reakcija je omogućila da se muškarac pravovremeno pronađe i izvuče iz vode. Još uvek se istražuje kako je muškarac dospio u Dunav i odakle je doplutao, a takođe se vrše i provere kako bi se utvrdio njegov identitet.

Hipotermija je medicinski termin koji se koristi za označavanje stanja kada telo gubi više toplote nego što može da je proizvede, što dovodi do opadanja telesne temperature ispod normalnog nivoa. Normalna telesna temperatura kod odraslih osoba je oko 37 stepeni Celzijusa. Kada telesna temperatura padne ispod 35 stepeni Celzijusa, osoba se smatra hipotermičnom.


Simptomi hipotermije

Simptomi hipotermije mogu varirati u zavisnosti od stepena ozbiljnosti, ali obično uključuju drhtavicu, hladnu kožu i umor. U težim slučajevima, osoba može iskusiti konfuziju, gubitak svesti pa čak i prestanak disanja. Važno je napomenuti da starije osobe i deca imaju veći rizik od hipotermije zbog njihove manje sposobnosti održavanja normalne telesne temperature.

Hipotermija može biti posledica izlaganja hladnoći, ali takođe može biti rezultat produženog izlaganja kiši, vetru ili vlažnosti. Takođe, konzumiranje alkohola ili određenih lekova može povećati rizik od hipotermije, jer alkohol proširuje krvne sudove, što dovodi do bržeg gubitka toplote iz tela.

Lečenje hipotermije

Lečenje hipotermije zahteva brzu reakciju. Osoba sa hipotermijom treba da bude premeštena na toplo mesto, skinuta mokra odeća i omotana toplim pokrivačem. Važno je postepeno zagrevati osobu, izbegavajući brze promene temperature koje mogu izazvati srčani udar.

Prevencija hipotermije

Kako bi se sprečila hipotermija, važno je oblačiti se slojevito tokom hladnijih dana, konzumirati dovoljno tople tečnosti i izbegavati duži boravak na hladnoći. Takođe je bitno da se izbegava konzumiranje alkohola pre izlaganja hladnoći, kako bi se smanjio rizik od hipotermije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading