Komandant Kfora Ulutaš prisustvuje vežbi ''Vihor 2024''

Autor:

Vesti

19.04.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

''Vihor 2024'' je godišnja vežba koju sprovodi Vojska Srbije, i dodao da je Kfor obavešten o svim pripremama vežbe.

Komandant Kfora Ulutaš prisustvuje vežbi ''Vihor 2024''

Foto: mod.gov.rs

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš prisustvovaće Danu visokih zvanica na združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije ''Vihor 2024'' na Privremenom poligonu na Pešteru, saopštio je danas portparol Kfora Salvatore Maskoli.

On je istakao da će Ulutaš prisustvovati vežbi na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.

Naveo je da je ''Vihor 2024'' godišnja vežba koju sprovodi Vojska Srbije, i dodao da je Kfor obavešten o svim pripremama vežbe.

''Prisustvo general-majora Ulutaša vežbi "Vihor 2024" odražava delotvoran odnos koji se godinama razvija između Kfora i Vojske Srbije, uključujući redovne kontakte rukovodstva Kfora i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i kroz prisustvo Kfora na prethodnim vežbama srpskih snaga. Posvećenost Kfora regionalnoj stabilnosti je nepokolebljiva", saopštio je Maskoli.

Portparol je dodao da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine u obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno, kao i to da su snage Kfora treće nadležne za reagovanje na KiM, nakon tzv. kosovske policije i Misije vladavine prava EU (Euleks), sa kojima blisko sarađuje.

''Kfor takođe nastavlja da prati sva relevantna bezbednosna dešavanja koja mogu uticati na trajnu bezbednost na Kosovu i regionalnu stabilnost i održava vidljivo, fleksibilno i prilagodljivo prisustvo na terenu kako bi se bavio svim nepredviđenim situacijama, u skladu sa svojim mandatom UN-a'', navodi se u saopštenju portparola Kfora.

Ranije danas Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će sutra biti održana taktička bojeva vežba s gađanjem ''Vihor 2024'', i da će na njoj učestvovati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba ''Vihor 2024'' jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi, saopšteno je iz Ministarstva.
Vežbi će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading