IZBORI U BEOGRADU 2. JUNA! Brnabić nakon sastanka sa opozicijom: Sve se svelo na licitiranje o datumima!

Autor:

Vesti

17.04.2024

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brnabić je rekla da će se ispoštovati zakonski rok.

IZBORI U BEOGRADU 2. JUNA! Brnabić nakon sastanka sa opozicijom: Sve se svelo na licitiranje o datumima!

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@TanjugRsVideo

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se javnosti nakon četvrtog po redu sastanka vladajuće većine i opozicije o unapređenju izbornih uslova

Ona je navela da je današnji sastanak u smislu konstruktivnosti i razmene mišljenja bio najbolji do sada.

- To je ono što dugujemo građanima. Nismo postigli dogovor, zato što se sve svelo na razgovor o datuma. Ultimativno je postavljen datum, ne birački spisak ili izborni uslovi, ne da li treba da se implementiraju preporuke pre ili kasnije. Sasvim je jasno ako pratite ODIHR-ove preporuke da ne možete da imate lokalne izbore verovatno još tri godine - kazala je predsednica Skupštine.

Ističe da je važno za sve građane da se formiraju dva radna tela - jedno će se baviti izmenama i dopunama svih relevantnih zakona kojima se primenjuju ODIHR-ove preporuke.

- I drugo radno telo koje će se baviti uvidom i po potrebi revizijom biračkog spiska. Ja se nadam da će predstavnici opozicije grupisane oko Srbije protiv nasilja uzeti učešće u radu. Grupa Mi-glas iz naroda je potvrdila da hoće, ja im zahvaljujem od srca - rekla je ona.

Ana Brnabić kaže da će se izbori održati kada im je zakonski rok, u najkasnijem terminu, a to je 2. jun.

- I to na eksplicitan zahtev predsednika Vučića, koji nas je zamolio da izađemo u susret opoziciji. Nekoliko puta sam na sastanku iznela i zabrinutost i pitanje, da ukoliko licitiramo sa datumom izbora u Beogradu, i želimo da se pomere dodatno ne čak ni na jesen, nego kasnije. A imajući u vidu da Grad Beograd u ovom trenutku funkcioniše pod vođstvom privremenom organa, sa privremenim finansiranjem već šest meseci, kakav bi to signal dalo Beograđanima - zapitala je ona.

Kaže da racionalno objašnjenje za to nije dobila.

- Kada pričamo o datumu, ne pričamo čak ni o Ustavu i zakonima, već o interesu Beograđanima. Zato smo predložili da zarad toga što izborne radnje moraju da se završe, one su i započete na zahtev opozicije grupisane oko SPN. Oni su ih tražili, pokrenuli izborni proces, i to mora da se završi zarad Beograđana. Da završimo to u skladu sa najkasnijim terminima koje predviđaju Ustav i zakoni, a da razgovaramo o jesenjem održavanju svih ostalih lokalnih izbora - rekla je ona, i dodala da taj predlog nije prihvaćen.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (14)

Loading
Ana

17.04.2024 14:41

Opoziciji je samo bitan datum i nista vise, a nisu svesni da kada god da budu izbori dozivece poraz. Sa njima nema dogovora jer samo teraju po svome.

maja

17.04.2024 14:55

Tako je, ne treba se obazirati na zahteve opozicije, oni nikad neće biti zadovoljni.

milena

17.04.2024 14:55

2 juna narod ce podrzati one koji nisu izneverili njihovo poverenje sve ove godine

olja

17.04.2024 14:56

Veliki debakl opozicije na izborima u Beogradu 2 juna.