BORUT PAHOR PREUZIMA ULOGU LAJČAKA!? On je mogući novi posrednik u dijalogu Beograda i Prištine!

Autor:

Vesti

10.04.2024

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borut Pahor, prema izvorima, još nije podneo ličnu prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, što je neophodno za formalno kandidovanje za ovu poziciju.

BORUT PAHOR PREUZIMA ULOGU LAJČAKA!? On je mogući novi posrednik u dijalogu Beograda i Prištine!

Foto: Kosovo Online

Prema informacijama koje je preneo list "Delo", bivši predsednik Slovenije, Borut Pahor, navodno se priprema da preuzme ulogu specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine, nakon što Miroslav Lajčak okonča svoj mandat u septembru.

Iako Evropska unija zvanično nije potvrdila ovu informaciju, portparol EU izjavio je da se očekuje da će države članice raspravljati o promjeni na toj poziciji tokom leta.

- Trenutno je Miroslav Lajčak angažovan na toj funkciji, a njegov mandat još traje - kratko je rečeno.

Borut Pahor, prema izvorima, još nije podneo ličnu prijavu Evropskoj službi za spoljne poslove, što je neophodno za formalno kandidovanje za ovu poziciju.

Ova moguća promena na poziciji specijalnog izaslanika EU za dijalog između Beograda i Prištine dolazi u važnom trenutku, dok se nastavlja traganje za održivim rešenjem za dugotrajni konflikt na Balkanu. Borut Pahor, kao bivši predsednik Slovenije, može doneti svoje bogato iskustvo i poznavanje regiona u ovu ulogu, ali konačna odluka će zavisiti od saglasnosti država članica EU i formalnog procesa izbora.

Borut Pahor bio je predsednik Slovenije od decembra 2012. do decembra 2022. Prethodno je bio predsednik Vlade Slovenije od novembra 2008. do februara 2012. Nekadašnji je član stranke Socijaldemokrati čiji je bio zastupnik u Evropskom parlamentu.

Rođen je u Postojini, koja je tada bila deo SR Slovenije u sastavu SFRJ. Detinjstvo je proveo u Šempeteru, na granici sa Italijom.Srednju školu završio je u Novoj Gorici i 1983. upisao Univerzitet u Ljubljani gde je 1987. diplomirao politikologiju, a za diplomski rad dobio Prešernovu nagradu.

Za vreme studija postao je član SKJ, odnosno njene republičke organizacije ZKS. Tu je postao zagovornik reformističkog krila pod Milanom Kučanom. Na prvim višestranačkim izborima kao kandidat ZKS izabran je u slovenački parlament gde je ostao do 2004. Godine. 1997. došao je na čelo Združene liste socijalnih demokrata zalažući se za platformu Trećeg puta.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Solo

10.04.2024 21:40

Pahor jedan od protagonista razbijanja bivse YU i otvorenog neprijateljstva sa Srbijom..Nista tu nece da se promeni no Lajcak nije mogo pa nece ni Pahor mrzitelj..