GRCI RAME UZ RAME SA SRPSKOM BRAĆOM! Cipras ZAHTEVA formiranje ZSO, glasao protiv prijema lažne države Kosova u Savet Evrope!

Autor:

Vesti

27.03.2024

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cipras je pozdravio činjenicu da je Priština konačno sprovela presudu ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani.

GRCI RAME UZ RAME SA SRPSKOM BRAĆOM! Cipras ZAHTEVA formiranje ZSO, glasao protiv prijema lažne države Kosova u Savet Evrope!

Foto: Tanjug/AP

Bivši premijer Grčke, Aleksis Cipras, izneo je svoj stav o izveštaju izvestiteljke za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Dori Bakojani. On je istakao da Priština treba da ispuni određene uslove pre nego što može da bude primljena u ovu instituciju.

Cipras je naglasio da je neophodno formiranje Zajednice srpskih opština i poništenje odluke o eksproprijaciji srpske imovine kao uslov za dalji napredak. Takođe, istakao je da je neophodna dodatna rasprava sa zemljama koje ne priznaju tzv. Kosovo, prenosi Informer.

Reakcija na sprovođenje presude ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani

Cipras je pozdravio činjenicu da je Priština konačno sprovela presudu ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani. Ovo je bio jedan od pozitivnih elemenata koji je istakao, ali je naglasio da to nije dovoljan i jedini uslov za dalji proces prijema Kosova u Savet Evrope.

Odluka Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Na današnjoj sednici u Parizu, Komitet za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope prihvatio je izveštaj Dore Bakojani, preporučujući prijem tzv. Kosova u SE. Glasanje je bilo veoma značajno, pri čemu je 31 predstavnik zemalja članica glasao za ovu odluku, dok su protiv bili predstavnici Crne Gore, BiH i Srbije. Predstavnik Grčke je bio uzdržan.

Rasprava o preporuci o prijemu Kosova u Savet Evrope

Parlamentarci iz 46 država članica Saveta Evrope trebalo bi da raspravljaju o preporuci Odbora u četvrtak, 18. aprila tokom prolećne plenarne sednice. Konačna odluka o zahtevu Prištine za članstvom u Savetu Evrope biće doneta od strane Komiteta ministara Saveta Evrope. Očekuje se da će ova tema izazvati dodatne rasprave i pažnju javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Mijat

27.03.2024 21:28

Cipras je živa legenda. Grci i Srbi su braća zauvek.Bravo !