DAN SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI Vučić: Srbiju vam nećemo dati, ne možete da nam ukinete slobodu

Autor:

Vesti

24.03.2024

20:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji počelo je u 20 časova

DAN SEĆANJA NA STRADALE U NATO AGRESIJI Vučić: Srbiju vam nećemo dati, ne možete da nam ukinete slobodu

Foto: RTS/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je obeležavanju Dana sećanja na stradale u NATO agresiji u Prokuplju.

Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji počelo je u 20 časova na Trgu Topličkih junaka.

Prisutni su bili i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Pored govora zvaničnika i prigodnog umetničkog programa, čula su se i sećanja članova porodice stradalih u bombardovanju.

Danas se navršava 25 godine od početka NATO agresije na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine.

Na Prokuplje su prve bombe pale već 24. marta 1999. godine. Gađana je kasarna "Ratko Pavlović - Ćićko" i njen centar za vezu. Tu je poginuo vojnik Boban Nedeljković, prva žrtva NATO agresije, a petorica njegovih drugova je ranjeno.

"78 dana su nam uništavali zemlju!"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se prethodno obratio građanima na svom zvaničnom Instagram nalogu, gde je poručio da uprkos svemu, Srbija živi, probuđena, snažnija, hrabrija, prkosna i slobodna i da slobodu nikada neće moći da joj uzmu.

78 dana su nam uništavali zemlju. Ubijali decu. Komadali teritoriju. Ipak, uprkos svemu, Srbija živi. Probuđena. Snažnija. Hrabrija. Prkosna. I više od svega, slobodna. Sloboda je više od vazduha, slobodu nikada neće moći da nam uzmu. Živeće Srbija! - naveo je Vučić.

 

 Obraćanje Vučića

- Prva NATO bomba koja je ubila srpskog vojnika Bobana Nedeljkovića, pala je baš ovde. To sam rekao njegovom ocu "a šta ti je važnije, dete, sin, ili zemlja, dete ili otadžbina?" Čak i kad mu se to najstrašnije što mu se dogodilo, nije mogao da odgovori na to pitanje. Oni su ubili Bobana zato što su hteli da nam unište otadžbinu, da nam unište Srbiju, da je raskomadaju i misle da su u tome uspeli. Prošlo je 25 godina i još se ne damo, još ne pristajemo na komadanje Srbije. Ima jedan mali narod u Evropi koji se i dalje ponosno i dostojanstveno drži, koji ne pristaje na naređenja i okupacije.

- Večeras sam posetio porodicu male Bojane, najmlađe dete, beba koju je NATO ubio direktnom bombom, raketom, koja je uništila njihovu kuću. Bojana je imala 11 meseci, umrla je u očevim rukama. Otac je tada imao nepunih 30 godina.

 

Republika

Foto: RTS/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Ono što su ustvari hteli da nam kažu jeste "ne žalimo, mi smo svoj posao komadanja Srbije obavili". Ja im kažem "niste, jača je Srbija i ovaj narod, ne možete da nam ukinete slobodu, i vazduh možete da nam ukinete, slobodu vam nećemo dati".

- I kad nam oni kažu "ne brinite, žao nam je zbog civila", stvarno? A nije vam žao vojnika i policajaca jedne suverene zemlje, koje ste ubijali. Neka vam Bog oprosti svaki greh, mi ih nikada nećemo zaboraviti. Njihovi životi su utkani u kamen budućnosti Srbije. Bez njih nismo ništa i to nikada ne smemo da zaboravimo - istakao je Vučić.

- Nećemo u NATO nikada, čuvaćemo i štitićemo svoju vojnu neutralnost. Nema čime Srbiju niste kaznili, ali ne možete da nam otmete pravo da živimo za svoju zemlju. Toplica je deo junačke Srbije, deo sa kojim ni jedan pedalj Srbije ne može da se poredi jer je ovde najviše junaka. Ovde su nam najveći junaci. Mala Srbija boriće se istinom, čašću, znanjem, svim što ima i čime raspolaže da sačuva svoju teritoriju, narod i svoju budućnost. Rezervnu otadžbinu nemamo i baš kao što je ova pesma rekla "Volimo te otadžbino naša", neka živi budućnost Srbije! A vi svi prijatelji pravi i lažni, hvala vam na svemu, Srbiju su pokušali da ugase, ali nikada nisu uspeli. I ova kiša je znak za preporod Srbije. Pre 25 godina je bio prelep dan, i tada su počeli da ubijaju. Pred vama je Srbija koja će znati da se sačuva i da se odbrani. Nadam se da ćemo se viđati mnogo boljim povodima, a Srbiju im nećemo dati. Živela Srbija! - poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Obraćanje Milorada Dodika

- Naša sloboda je najvažnija - poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Pre 25 godina nismo verovali da nam se to dešava. Nisu imali nijednu odluku relevantnih tela, osim mržnje i da jednom malom srpskom narodu nanesu štetu, udarac, od kojeg se ne bismo oporavili i koji bismo morali da nosimo kao pečat. Potrkivali su se oni koji su u Drugom svetskom ratu bili na drugoj strani, da nas bombarduju. Ubijali su nam decu, malu decu, tek rođenu. Kad ubijete dete, ubijate čitav svet. Za njih to ne važi jer su oni to činili na mnogim mestima. 

Foto: Printscreen/RTS2

Milorad Dodik

- Da ne nosi mržnju u sebi, ali da nikada ne zaboravi i nikada, bar što se mene tiče, ne oprosti. Ponosan sam na to šta je Srbija postigla. Stali smo, videli šta su nam uradili, i krenuli dalje. I danas sam ponosan kad bilo ko bilo gde priča o Srbiji i Srbima. Naša sloboda je najvažnija stvar našeg života i našeg identiteta, zajedno sa našom verom, identitetom, slavom, sve ono što čini naš narod posebnim. Srbi su naterani svih ovih 30 godina da gube vreme u stalnim iščekivanja, stalno smo zarobljeni u nekim pregovorima i dogovorima.

- Nisam svih ovih godina sreo nikoga iz opozicione strukture da se našao na ovakvim mestima, a i pre Vučića sam bio funkcioner u RS i ni tada ih nisam video, kada se ovo nije obeležavalo i nije postojalo. Nije bilo hrabrosti. Zašto da nastane zaborav? Da nestane sećanje na naše stradale? Da ne unosimo mržnju, ali ne smemo više da budemo lakoverni i ikome išta da verujemo, osim nama, našem narodu, našoj državi. Neka živi Srbija i Republika Srpska - poručio je Milorad Dodik.

 

Sestra najmlađe žrtve NATO bombardovanja: Naša Bojana imala je samo 11 meseci

Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve bombardovanja, jedanaestomesečne devojčice Bojane Tošović, rekla je da vreme prolazi, ali da rane na duši ne zarastaju.

Foto: Printscreen/RTS2

Anđelka Tošović

Anđelka je rođena tokom bombardovanja, a u agresiji NATO-a je izgubila i sestru i oca.

Republika

Foto: megdan.rs/instagram/printscreen

Anđelkina sestra Bojana

- Nisam ih zagrlila jednom za poslednji put. Ali, ja živim sa njima u duši, svaki zagrljaj, poljubac, oduvana svećica, priredba, roditeljski sastanak, matura, uspesima i neuspesima, ja znam da je moj otac tu negde, da nas bodri i čuva i da je ponosan kako se borimo sa životom. Naša Bojana je imala samo 11 meseci, stigla je da prohoda, da nauči prve reči, da kaže "mama" i "tata". Zajedno bismo ostvarile puno snova, volele se beskonačno, podržavale jednu drugu i ono najbitnije, rasle bismo zajedno rame uz rame - rekla je Anđelka, sestra Bojane Tošović, najmlađe žrtve NATO bombardovanja.

https://t.me/c/1291323076/70509

- Nisam ni na koga ljuta i nikoga ne mrzim i ne želim nikome zlo, čak ni onima koji su zlo naneli meni i mojoj zemlji. Verujem da se dobrotom rađa ljubav i da je Bog jedini sudija - poručila je Anđelka Tošović.

Anđelka je zahvalila predsedniku Srbije i rukovodstvu naše zemlje zbog toga što ne dozvoljavaju da izbledi sećanje na bol naših ljudi.

 

Intoniranje himne Bože pravde

Nakon besede patrijarha Porfirija, manifestacija je nastavljena intoniranjem himne Bože pravde.

Komemorativni skup počeo pomenom

Sveštenstvo SPC, u prisutstvu patrijarha Porfirija, služilo je pomen povodom godišnjice početka agresije NATO-a na SRJ.

- Čovek je velik samo kad je čovek i bezdušan kad se opredeli za antičoveštvo. Blagosloven sam kao sveštenik jer nikakav ultimatum nije pokolebao moj narod da odustane od ljubavi, Boga i bližnjeg. Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji, i svi stradali nisu stajali na istoj strani - strani nevine žrtve? Nevina krv koja je tad pala širom zemlje, postala je zalog naše nade i seme spasa - rekao je Porfirije.

Foto: Printscreen/RTS2

Patrijarh Porfirije

- Naš orijentir i merilo su sveti mučenici koji su ostali dosledni sebi i vrednosnom sistemu koji nema alternativu. Zato, i pored činjenice da smo izgubili najmilije, naše poverenje u Boga čini da glavni osećaj koji nas obuzima nije neutešna žalost i nenadoknadivi gubitak nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, imamo, i imaćemo najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju žrtvu za egzekutorske privilegije - istakao je patrijarh Porfirije.

- Pamtimo prošlost, živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno gledamo i idemo u budućnost - naglasio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (41)

Loading
Nikola

24.03.2024 20:19

Srbija pamti ovu tragediju da se više nikada ne ponovi i zauvek osudi

Perica

24.03.2024 20:21

Srbija pamti svoje žrtve i uvek će pamtiti i ujedno će se boriti za budućnost.

Jana

24.03.2024 20:21

Jedan od najžalosnijih dana, velika tuga koja se nikada ne treba zaboraviti.

Jovana

24.03.2024 20:22

Slava junacima, Srbija pamti