VUČIĆ OTKRIVA TAJNE PLANOVE ZA NUKLEARNU ENERGIJU U SRBIJI! Šta nam donosi budućnost?

Autor:

Vesti

24.03.2024

19:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politika energetske stabilnosti

VUČIĆ OTKRIVA TAJNE PLANOVE ZA NUKLEARNU ENERGIJU U SRBIJI! Šta nam donosi budućnost?

Foto: TV Pink/printscreen


Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravio je u poseti fabrici Složeni borbeni sistemi u Kuršumliji gde je istakao značaj obezbeđivanja energetske stabilnosti za zemlju. Vučić je naglasio ideju o korišćenju nuklearne energije kao jednog od načina za postizanje te stabilnosti. Istakao je da je svestan izazova i troškova koji su povezani sa tradicionalnim nuklearkama, te je istakao potrebu za saradnjom sa Mađarskom kako bi se ostvarila mogućnost korišćenja ove vrste energije u budućnosti.

- Drago mi je što sam jednu dobru inicijativu Božidara Đelića, koja nije zaživela za vreme dosovske vlade, ostvario. Nemamo ni dovoljno znanja ni drugih stvari, kada govorimo o tradicionalnim nuklearkama. Ne može da izađe ispod 10-12 milijardi, mi to ne možemo da izguramo za sada. Moramo da se dogovorimo sa Mađarima, da dobijemo mogućnost da računamo na takvu vrstu energije. U bliskoj budućnosti ćemo trošiti 4 puta više struje nego sada. Iz čega ćemo da obezbedimo struju? Uskoro ćemo sa Amerikancima da radimo na velikim solarnim površinama. Potrebne su nam najmanje četiri modularne, male nuklearke koje svi rade ili pokušavaju, ali sve je to na dugom štapu jer nemamo znanje i tehnologiju. Francuska ima ozbiljnu prednost u odnosu na druge zemlje zahvaljujući nuklearnoj energiji - dodao je on.



Planovi za budućnost

Vučić je takođe najavio planove o povećanju potrošnje električne energije u bliskoj budućnosti, naglašavajući potrebu za pronalaženjem novih izvora energije. Pored nuklearne energije, predsednik je spomenuo i saradnju sa Amerikom na projektima velikih solarnih površina, kao i potrebu za izgradnjom najmanje četiri male nuklearke. Ovi planovi, kako je istaknuto, deo su šire strategije za obezbeđivanje energetske nezavisnosti i sigurnosti zemlje.

Značaj nuklearne energije

U fokusu predsednikovog govora bila je i analiza značaja nuklearne energije u savremenom svetu. Vučić je istakao prednosti koje zemlje poput Francuske imaju zahvaljujući nuklearnoj energiji, naglašavajući potrebu da Srbija prati njihov primer kako bi obezbedila pouzdan izvor energije za svoje građane.

U zaključku, poseta predsednika Vučića fabrici Složeni borbeni sistemi u Kuršumliji predstavlja važan korak ka ostvarenju ciljeva energetske stabilnosti i razvoja novih izvora energije za Srbiju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (32)

Loading
Zlatko

24.03.2024 19:25

Moramo na vreme osigurati energetsku nezavisnost i stabilnost

Ras

24.03.2024 19:37

Nuklearna energija u korisne svrhe su dobro ulozena sredstva

Uran

24.03.2024 19:39

Da je bilo sreće i mudrosti da imamo nuklearnu elektranu. NAdam se da ćemo na ovo obratiti veliku pažnju.

Mikica

24.03.2024 19:41

Vuciceve ideje su uvek korisne za Srbiju