NAJVAŽNIJA STVAR KOJU DANAS MORATE DA ZNATE: Evo šta se ne sme raditi na dan Svetog Simeona Novog Bogoslova!

Autor:

Vesti

25.03.2024

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prepodobni Simeon Novi Bogoslov: Primer vrline i Božanske ljubavi

NAJVAŽNIJA STVAR KOJU DANAS MORATE DA ZNATE: Evo šta se ne sme raditi na dan Svetog Simeona Novog Bogoslova!

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIC


Danas, 25. marta, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave prepodobnog Simeona Novog Bogoslova, čoveka koji je verovao u moć vrline i Božanske ljubavi. Sveti Simeon je rođen u Galati, u Paflagoniji, kao sin plemića i bogatih roditelja Vasilija i Teofanije.

Već od malih nogu pokazivao je izuzetnu pamet i mudrost, te je veoma brzo napredovao u učenju, postavši izvrstan krasnopisac. Međutim, napustio je svoje bogatstvo i otišao u manastir, gde je pod vođstvom starca Simeona upoznao podvižnički život.


Posvećenje istraživanju duše

Na današnji dan, običaj je da se vernici posvete istraživanju svoje duše, te da se uzdrže od rasprava i svađa. Sveti Simeon Novi Bogoslov smatrao je vrlinu čudesnom i verovao da duša ispunjena Božanskom ljubavlju može da savlada sve prepreke. Ovaj praznik podstiče ljude da se osvrnu na svoje unutrašnje biće i teže ka spoznaji prave, Božanske ljubavi.

Čudotvorne mošti i blagoslov u srcu

Sveti Simeon Novi Bogoslov smatra se za najvećeg bogoslova posle svetog Grigorija Bogoslova, a njegove mošti se smatraju čudotvornim. Upokojio se 1032. godine, ostavivši iza sebe nasleđe vere, vrline i Božanske ljubavi. Danas, vernici se obraćaju Svetom Simeonu u molitvama, tražeći njegov blagoslov i pomoć u svakodnevnim borbama i iskušenjima.

Ovaj praznik podseća nas na važnost vrlina, istraživanja duše i težnje ka Božanskoj ljubavi, te nas inspiriše da sledimo primer prepodobnog Simeona Novog Bogoslova u traganju za unutrašnjim mirom i duhovnim napretkom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading