Džulijan Asanž bi uskoro mogao da bude na slobodi! Ugledni list tvrdi da se vode razgovori na visokom nivou

Autor:

Vesti

21.03.2024

07:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su ga optužili 2019. godine, pripadnici britanske policije su ga uhapsili i od tada se nalazi u londonskom zatvoru.

Džulijan Asanž bi uskoro mogao da bude na slobodi! Ugledni list tvrdi da se vode razgovori na visokom nivou

Foto: www.profimedia.rs

www.profimedia.rs

Ministarstvo pravde SAD razmatra da li da dozvoli Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa, da se izjasni krivim po smanjenoj optužbi za "pogrešno rukovanje poverljivim informacijama", javlja The Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na ljude upoznate u ovaj slučaj. Kako se navodi, ovo otvara mogućnost dogovora koji bi na kraju mogao da rezultira puštanjem Asanža iz britanskog zatvora.

Asanž već godinama vodi pravnu bitku sa britanskom vladom kako bi izbegao izručenje SAD, a sud trenutno razmatra da li da mu dozvoli poslednju žalbu.

Dan D za američke izbore! U SAD "super utorak": Ključni momenat za Trampa i Bajdena

Nakon što su ga optužili 2019. godine, pripadnici britanske policije su ga uhapsili i od tada se nalazi u londonskom zatvoru.

Anonimni izvori WSJ rekli za da su Ministarstvo pravde i Asanžovi advokati pokrenuli preliminarne kontakte proteklih nekoliko meseci kako bi razgovarali o mogućem poravnanju presude.

Kako se navodi, razgovori su u toku, ali svaki dogovor morao da odobri najviše rukovodstvo ministarstva.

Tramp kažnjen sa 364 miliona dolara! Bivši predsednik SAD i njegovi sinovi osuđeni za prevaru u Njujorku

Beri Polak, jedan od Asanžovih advokata, rekao je za WSJ da u ovom trenutku "nema znakova koji bi mogli da potvrde želju za sporazumom" od strane savezne vlade SAD.

Asanž čeka odluku nakon poslednje žalbene rasprave u Londonu na izručenje SAD, posle više od 13 godina pravnih bitaka, prvo kao zatvorenik u ambasadi Ekvadora, ​​a zatim kao pritvorenik u britanskom zatvoru maksimalne bezbednosti.

Američke vlasti nameravaju da krivično gone Australijanca po Zakonu o špijunaži zbog objavljivanja brojnih poverljivih dokumenata, čiji je sadržaj pokrenuo skandale u vezi sa akcijama američkih trupa u Iraku, špijunskim aktivnostima SAD protiv savezničkih zemalja i regularnošću predizbora Demokratske stranke u Americi 2016. godine.

Prema vlastima SAD, objavljivanje dokumenata je ugrozilo bezbednost američkog obaveštajnog osoblja.

Međutim, mnogi smatraju Asanža simbolom slobode štampe i izražavanja, kao i novinarom koji je proganjan jer je razotkrio navodne ratne zločine.

Pravne bitke protiv Asanža počele su 2010. godine, kada je osnivač Vikiliksa uhapšen u Velikoj Britaniji zbog navodnog seksualnog napada na osnovu naloga za hapšenje koji je izdao sud u Stokholmu. Čim je dobio kauciju u decembru te godine, Asanž se sklonio u ekvadorsku ambasadu u Londonu, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile izgovor za ekstradiciju Sjedinjenim Državama.

Optužbe za silovanje ubrzo su odbačene, ali je Asanž proveo narednih sedam godina u ambasadi, ​​pre nego što su ga britanske vlasti uhapsile pod optužbom da je prekršio uslove uslovne kazne koju je dobio 2010.

Od tada je Asanž u britanskom ozloglašenom zatvoru Belmarš.

Za vreme boravka u zatvoru oženio se svojom bivšom advokaticom Stelom Moris.

Britanske vlasti su odobrile Asanžovo izručenje SAD-u 2022. godine, nakon suprotnog mišljenja koje je sudija prvobitno izrazio na osnovu njegovog nesigurnog zdravstvenog stanja i navodnog rizika od samoubistva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading