KO JE MARKUS ZEDER KOJI SUTRA DOLAZI U SRBIJU? Premijera Bavarske opisuju kao spoj besramnosti i inteligencije, a evo šta radi na društvenim mrežama!

Autor:

Vesti

14.03.2024

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić se u 11:30 sati sastaje sa Zederom.

KO JE MARKUS ZEDER KOJI SUTRA DOLAZI U SRBIJU? Premijera Bavarske opisuju kao spoj besramnosti i inteligencije, a evo šta radi na društvenim mrežama!

Foto: Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia, Tanjug/Sava Radovanović

Markus Zeder, premijer Bavarske, dolazi u petak u radnu posetu Srbiji. Opisan od strane nekih kao kombinacija besramnosti i inteligencije, Zeder je svoj put do vrha bavarske politike izgradio na značajnom političkom umeću, postavši prepoznatljiva figura unutar nemačkog političkog pejzaža.

Mnogi se pitaju, da li njegove ambicije sežu, možda dalje od vođenja Bavarske?

Izgleda opušteno, pun samopouzdanja i vedrine. Često ga karakterišu kao političara sa zabavljačkim manirom, što je prava retkost u Nemačkoj, gde obično prevagu na izborima odnose suzdržaniji tipovi poput bivše kancelarke Angele Merkel ili trenutnog kancelara Olafa Šolca.

"Praktično je kabaretski umetnik." Tako je jedna stanovnica Ebersberga opisala Markusa Zedera, premijera Bavarske i vođu Hrišćansko-socijalne unije (CSU), pred pokrajinske izbore prošlog jeseni.

Foto: www.profimedia.rs

Markus Zeder

Zeder, zaista, svoje pristalice zabavlja humorom, ali i oštrim komentarima usmerenim prema levici, posebno prema Zelenima. Ne izbegava ni da se pozabavi ekologijom, najavljivanjem sadnje novih stabala, često se fotografisajući kako grli drvo.

Ova kombinacija političkih napada, populističkog pristupa i opuštenosti primećuje se i na Zederovim društvenim mrežama. Popularan je i njegov hešteg #Söderisst ("Zeder jede") na Instagramu, koji je inspirisao čak i izdavanje kuvare. Zeder voli da kroz društvene mreže deli svoju strast prema Bavarskoj i priče o tome kako je započeo političku karijeru. Tako je, na primer, objavio fotografiju iz mladih dana na kojoj u pozadini sobe stoji poster njegovog političkog idola Franca Jozefa Štrausa. Štraus je bio predsednik CSU od 1961. do svoje smrti 1988. godine i smatra se ključnom figurom i za tu stranku i za samu Bavarsku. Vladao je kao premijer od 1978. na deset godina, i to sa apsolutnom većinom.

Ime Franca Jozefa Štrausa nose i sedište CSU u Minhenu, kao i gradski aerodrom. Zeder se često poziva na Štrausa, naročito kada je reč o borbi protiv krajnje desnice. Međutim, Štrausova često ponavljana izjava da „pored CDU/CSU ne sme postojati nijedna demokratski legitimna desničarska stranka“ dovedena je u pitanje usponom Alternative za Nemačku i Slobodnih birača. Iako je na pokrajinskim izborima u oktobru 2023. CSU ostala najjača stranka u Bavarskoj sa 37% glasova, to je znatno manje od rezultata koje je stranka postizala samo dve decenije ranije, kada je na izborima 2003. dominirala sa preko 60%.

Foto: Tanjug/AP, Rade Prelić

Markus Zeder i Aleksandar Vučić

Zeder je rođen 5. januara 1967. godine u Nirnbergu, koji je po veličini drugi grad u Bavarskoj. Porodični posao bio je mala građevinska firma koju su vodili njegovi roditelji.

Često deli priče o strogom odgoju svog oca, koji izgleda nije bio pretjerano impresioniran njegovim sposobnostima. Jednom prilikom mu je otac rekao: „Sinko, rođen si sa dve leve ruke i teško da ćeš ikada naći pristojan posao. Jedina tvoja šansa su tvoja velika usta. Možda će ti to pomoći da postaneš sveštenik ili političar.“

Nakon završetka studija prava, Zeder je započeo karijeru kao novinar na Bavarskom radiju. Već se bio pridružio Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) i od 1995. do 2003. godine bio je na čelu njihove omladinske sekcije „Mlada unija“.

Ovo iskustvo mu je otvorilo vrata pokrajinskog parlamenta, postavši temelj njegove političke karijere koja je uključivala niz sve važnijih položaja: prvo je bio generalni sekretar CSU, potom bavarski ministar za savezna i evropska pitanja, zatim ministar zaštite životne sredine i zdravstva, i konačno, ministar finansija u vladi njegovog prethodnika Horsta Zehofera, koji ga je ubrzo identifikovao kao rivala.

Do 2017. godine, Zederovo rivalstvo sa Zehoferom eskaliralo je u direktnu borbu za moć, koja je okončana Zehoferovim prelaskom u Berlin, gde je postao ministar unutrašnjih poslova u poslednjoj vladi Angele Merkel, čime je mesto premijera Bavarske ostavljeno Zederu. Zeder je preuzeo funkciju premijera u martu 2018. godine.

Zeder kandidat za kancelara?

Zederov politički pristup često je predmet kritike od strane kolega zbog njegovog populističkog stila. Njegov biograf, novinar minhenskog "Süddeutsche Zeitung", Roman Deininger, opisao je Zedera kao osobu koja je jednako bezobrazna koliko i inteligentna.

Nakon penzionisanja Angele Merkel, Markus Zeder je brzo prepoznao priliku u nastalom vakuumu moći unutar CDU, pokazujući ambiciju da bude zajednički kandidat CDU i CSU za poziciju saveznog kancelara na izborima 2021. godine. Iako su mu mnogi predviđali veće šanse od tadašnjeg lidera CDU, Armina Lašeta, Lašet je ipak postao kandidat, ali je na kraju izgubio od sadašnjeg kancelara, socijaldemokrate Olafa Šolca.

Od tada, Zeder tvrdi da je zadovoljan ulogom šefa bavarske vlade i da nema daljih ambicija za vodeću poziciju u Berlinu, iako mnogi veruju da je njegova ambicija samo privremeno stišana.

Zeder je razvio iznenađujuće skladan odnos sa novim predsednikom CDU, Fridrihom Mercom, koji takođe sklizne ka populizmu. Obojica su usmerena na zajedničkog neprijatelja - vladajuću koaliciju koju čine SPD, Zeleni i FDP, piše Dojče vele.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
Tamara

14.03.2024 13:11

Nije Rot, nije Šeder, nije Viola, ovaj čovek donosi pare i investicije. Ali to je kada Vučić dovodi Nemce.

Dada

14.03.2024 13:11

Nadamo se prijateljskim odnosima sa Bavarskom i njihovoj podršci

Ena

14.03.2024 13:12

Biće ovo jako važan sastanak za Srbiju.

Legolas

14.03.2024 13:14

Neko ide u Nemačku po sankcije za Srbiju, Vučić dovodi iz Nemačke investicije. Što se kaže, nismo isti.