IGRAČKA PLAČKA! ĐILASOVI OPOZICIONARI SPREMAJU ALIBI ZA NOVI IZBORNI DEBAKL: Dobili datum po želji, pa opet zakmečali

Autor:

Vesti

11.03.2024

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto da se ogledaju na izborima, sad traže Prelaznu vladu i ministre policije i lokalne samouprave

IGRAČKA PLAČKA! ĐILASOVI OPOZICIONARI SPREMAJU ALIBI ZA NOVI IZBORNI DEBAKL: Dobili datum po želji, pa opet zakmečali

Foto: Tanjug Sava Radovanovic,Rade Prelic

Opozicija okupljena oko liste Srbija protiv nasilja Dragana Đilasa izgleda već sprema alibi za debakl na novim beogradskim izborima, koji će biti održani 2. juna. Podsetimo, odlaganje su baš oni zahtevali jer im 28. april, kad je prvobitno planirano glasanje, nikako nije odgovarao pošto je to, kako su kukali, vreme prvomajskih i uskršnjih praznika kad su planirali odmore, a i birači će im biti na "holideju" (?!).

SVE IM SMETA

Ni 24 sata otkako je predsednik Vučić saopštio datum beogradskih izbora, đilasovci su izmislili odstupnicu i organizovali konferenciju za medije s koje su poručili da, pazi sad, datum nije bitan (!) i izneli zahtev da se formira Prelazna republička vlada. Traže, takođe, i smenu rukovodstva RTS i REM, kao i formiranje Komisije za praćenje izbora, sređivanje biračkog spiska i donošenje leks specijalisa, koji bi sve to i omogućio.

Uzgred, opet su pokazali neznanje: birački spisak i sad je transparentan, a da bi ikakav leks specijalis bio razmatran potrebno je da se podnese zakonodavnom telu, što oni nisu učinili.

- Skupština mora da formira komisiju za kontrolu izboru, a dugoročno ćemo predložiti izmene zakona po modelu Severne Makedonije. Tu će biti prostora za Prelaznu vladu, u kojoj bi bilo najmanje dva ministra iz redova opozicije i to za MUP i lokalnu samoupravu - rekao je juče Đilasov poslanik Radomir Lazović.

PLJUJU PRUŽENU RUKU

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se nastavlja začarani krug opozicije i da u njihovom ponašanju više nema logike:

- Hoću u Vladu, nemam većinu, tražim "prelaznu" vladu - nema "prelazne" vlade, hoću izbore - ne sviđa mi se rezultat izbora, hoću "prelaznu" vladu...

Ona je istakla da je neupitno da su parlamentarni izbori bili fer i pošteni, a da je opozicija, koja je prihvatila poslaničke mandate, pokazala da ne poštuje svoje ustavne obaveze time što nije došla na konsultacije kod predsednika Srbije:

- I tako svaki put, vi pružite ruku, oni vas pljunu.

Ostao im jedino pritisak

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost je ocenio da je predsednik Vučić predlogom da se na birališta izađe 2. juna doneo državotvornu odluku da se politička situacija smiri, ali i ostavi prostor da se implementiraju preporuke ODIHR:

- Tim ustupkom opoziciji je izbijen zadnji adut za opravdanje za neuspeh na izborima.

On je kazao da ne vidi neke ključne stvari u vezi s promenom izbornih koji mogu da se sprovedu, a da već nisu implementirani:

- To je svojevrstan pritisak opozicije i opravdanje za unapred očekivani izborni neuspeh.

Jovanov: Mogu u Vladu kad ih narod izabere

Član Predsedništva SNS Milenko Jovanov rekao je da će i ubuduće u Srbiji narod odlučivati ko će biti deo Vlade:

- Sve iznete zahteve opozicija Dragana Đilasa oličena u Mariniki Tepić, Milošu Jovanoviću, Radomiru Lazoviću i ostalima, može da ostvari kad pronađe mandatara koji će da ih predloži da kao ministri uđu u Vladu, a onda i 126 poslanika koji će u Skupštini Srbije da glasaju za njihov izbor i sve ostale genijalne ideje koje su predložili.

Poručio je da poslanici liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" neće glasati da Ćuta, Lazović ili bilo ko od njih budu ministri, iz prostog razloga što ni narod na izborima nije glasao za to.

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Milenko Jovanov

Bjegović: Umesto programa nasilje

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović izjavio je da do 2. juna sve političke opcije mogu da se spreme i objasne svojim biračima šta će im ponuditi u naredne četiri godine.

Republika

Foto: printscreen

Miroslav Bjegović

- S tim da ne znam šta to opoziciona strana može da ponudi, sem da na vlast žele doći silom. Iako se radi o lokalnim izborima, pozvane su međunarodne institucije koje će imati uvid i u biračke spiskove i u sam proces odvijanja izbora, što govori o tome da je ovaj put akcenat na tome da se više ne može reći da je bilo neregularnosti u izbornom procesu - navodi Bjegović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (18)

Loading
Mina

11.03.2024 20:23

Sta kmece vise, dosadni su.

Lena

11.03.2024 20:24

Samo kukaju nesto...Preterali su.

Dara

11.03.2024 20:25

Djilasovcima nista ne odgovara.

Kaja

11.03.2024 20:26

Ne obracamo paznju vise na Djilasovce. Ni sami ne znaju sta bi...