Vesić: Dan žena nije samo cvet, već podsećanje šta još možemo da učinim za žene

Autor:

Vesti

08.03.2024

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene u Srbiji su, u velikom broju, zastupljene u vršenju javnih funkcija i drugih odgovornih zanimanja.

Vesić: Dan žena nije samo cvet, već podsećanje šta još možemo da učinim za žene

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas je u Sava centru, povodom 8. marta, ugostio studentkinje sa četiri univerziteta u Srbiji, beogradskog, novosadskog, kragujevačkog i prištinskog sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i poručio da Dan žena nije samo cvet, već podsećanje šta još možemo da učinim za žene. 

Među njima su bile i studentkinje koje su u okviru projekta "Studentska praksa" na profesionalnom usavršavanju u tom ministarstvu, a Vesić im je uručio cveće i vaučere i istakao da je važno svake godine podsećati na položaj i prava žena, kako bi bile potpuno ravnopravne u društvu. 

Vesić je naglasio da je MGSI u suštini "žensko" ministarstvo, jer je u tom resoru zaposleno čak 65 odsto žena, odnosno njih 270.  

- Zato što su žene sposobne, odanije, lojalnije, vrednije. A kao što vidite, imamo rezultate, za koje nisam zaslužan samo ja, već i moj tim koji radi sa mnom - naglasio je Vesić. 

On je podsetio da je kao ministar pokrenuo, u okviru njegovog resora, projekat pod nazivom  Studenska praksa koji je do sad prošlo oko 130 studenata. 

- Neke od vas su dobili zaposlenje u našem ministarstvu, našim preduzećima, neke će se tek zaposliti, a naša želja je da vam prvo pružimo stručno znanje, da vam omogućimo da vidite kako izgleda vaš posao sa praktične strane, što ne možete da naučite na fakultetu, koliko god fakulteti bili dobri, jer je neophodna i ta prava praksa - istakao je Vesić. 

On je podsetio i na projekat edukativne posete u zemljama kompanija koje rade u Srbiji na velikim infrastrukturnim projektima. 

- Deset studenata Građevinskog fakulteta je u decembru bilo u kompaniji Šangdong u Kini. Sada ćemo raspisati novi konkurs za druge studentkinje i studente koji će takođe otići u Kinu. I tu stiču iskustva na izradi velikih infrastrukturnih projekata kao što su brane, mostovi, pruge, što može biti važno za njihovu karijeru - naveo je Vesić. 

Dodaje da resorno ministarstvo ima u planu i mnoge druge projekte pomoći, između ostalog i subencionisanje kupovine bicikala studentima. 

Vesić je naglasio da je proslava 8. marta pođednako važna i za muškarce i žene, jer je to dan koji govori koliko su žene doprinele društvu, da bude ovako kako jeste danas i o tome koliko su žene uticale na razvoj nauke, politike, kulture. 

- I zato je važno da svakog 8. marta kažemo šta je učinjeno i da kažemo šta još moramo da učinimo, jer nismo sve učinili, kako bi žene bile potpuno ravnopravne u društvu, kako bi se njihova uloga potpuno cenila i bila vrednovana i poštovana - naglasio je Vesić. 

Podsetio je da su žene u Srbiji pravo glasa dobile 1945. godine, dok su u Portugaliji mogle da glasaju tek, skoro 30 godina kasnije, a u Švajcarskoj gotovo 20 godina kasnije.  

Žene u Srbiji su, u velikom broju, zastupljene u vršenju javnih funkcija i drugih odgovornih zanimanja, napomenula je državna sekretarka Ministarstva prosvete Republike Srbije, Marijana Dukić Mijatović. 

- Rekla bih, ne samo zbog pola, već upravo zbog svoje stručnosti, zbog svoje ličnosti, a mi to vidimo i po sastavu parlamenta Republike Srbije i Vlade. Takođe, naša guvernerka Narodne banke i predsednica Vrhovnog suda su žene, dakle, u našoj zemlji zaista imamo na najvećim, najvišim mestima upravo žene - navela je ona.  

Dukić Mijatović je sa ponosom istakla da čak 60 odsto studenata čine osobe ženskog pola, dok je u Naučnoj zajednici Srbije više od 50 odsto naučnica.  

Na prijemu govorila je i predsednica SKONUS-a, Margareta Smiljanić koja je istakla da je od izuzetnog značaja osnaživanje studentkinja iz svih oblasti.  

Sa njom je saglasna i student prorektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Jovana Šmigić koja je svojim koleginicama poručila da  budu hrabre i istrajne u svojim ciljevima, da ne odustaju nikada, već da veruju u sebe jer tako ciljevi postaju ostvarivi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading