ZLATNE POLUGE ZA ĐILASOVOG PAJTOSA - SMEŠI MU SE DUGA ROBIJA! Nova optužnica protiv američkog senatora!

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

06.03.2024

22:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bob Menendez, kome je srpska opozicija išla da se žali na vlast u Srbiji, pored finansijskih malverzacija, sada optužen i za ometanje pravde

ZLATNE POLUGE ZA ĐILASOVOG PAJTOSA - SMEŠI MU SE DUGA ROBIJA! Nova optužnica protiv američkog senatora!

Foto: Twitter

Američki senator Bob Menendez, koga tužilaštvo u Njujorku, pored optužnica za primanje mita i zloupotrebu uticaja, sada tereti i za ometanje pravde, u srpskoj javnosti poznat je kao albanski lobista koji je tražio da se izvrši pritisak na Srbiju da bi se naterala da prizna nezavisnost tzv. Kosova, ali i kao prijatelj Dragana Đilasa i njegovih trabanata od kojeg su tražili da u SAD lobira protiv vlasti u našoj zemlji.

Iako su američki mediji pažnju uglavnom posvetili novcu koji je kao mito Menendez dobijao od Katara i Egipta, što se sve, navodno, odvijalo preko kompanije za halal hranu "IS EG Halal", otkrilo se, međutim, da je on bio povezan i s "trećom nacijom, u čije unutrašnje i međunarodne intrige se mešao: Albanijom".

Prema optužnici, Menendez i njegova supruga su primali zlatne poluge i gotovinu od investitora za nekretnine u zamenu da senator iskoristi svoj uticaj da pomogao u sklapanju višemilionskih poslova s katarskim investicionim fondom. Naime, policija je jesenas prilikom pretresa Menendezove kuće pronašla zlatne poluge u vrednosti od 100.000 dolara i 480.000 dolara u gotovini. Pored toga, njegova žena Nadin Arslanijan unovčila je zlatne poluge u vrednosti do 400.000 dolara prošlog proleća, što znači da su kao mito dobili pola miliona dolara u zlatu.

Protivnik Zajednice srpskih opština

Menendez se žestoko protivio formiranju Zajednice srpskih opština, tvrdeći da je to "recept za katastrofu", a taj stav je izneo na skupu koji je organizovala Albansko-američka građanska liga u SAD. Ispostavilo se da je Menendez bio u bliskim poslovnim vezama s Gazmendom Litom, zvanim Gas, rođenim bratom političara iz Albanske demokratske partije, koji je osuđen zbog toga što je vodio kockarnice za albansku mafiju.

LAGAO TUŽIOCE

Ovog puta, demokrata iz Nju Džerzija i njegova supruga Nadin su optuženi da su naveli svoje advokate da daju lažne informacije federalnim tužiocima u Njujorku o kabrioletu mercedes i plaćanju hipoteke, za koje nadležni navode da su zapravo mito od biznismena koji je tražio uslugu od senatora.

Jedan od trojice biznismena optuženih u ovom slučaju - Hoze Uribe, izjasnio se 1. marta krivim po optužbama za mito, prevaru i opstrukciju, priznajući da je dao automobil bračnom paru u zamenu za senatorovu pomoć u rešavanju optužnice protiv saradnika i srodne istrage jednog zaposlenog. Uribe je rekao da je naterao bivšeg advokata da lažno kaže tužiocima da su mesečne uplate koje je plaćao za automobil bile pozajmice. Drugi biznismen koji je optužen Vael Hana navodno je plaćao hipoteku Bobovoj supruzi Nadin Menendez u zasebnoj zaveri za podmićivanje. U novoj optužnici stoji da je Menendez rekao bivšem advokatu da kaže tužiocima da su te isplate, u stvari, krediti.

- Kao što je Menendez sve dobro znao, on je znao i za plaćanje hipoteke i za plaćanje automobila pre 2022, i to nisu bili krediti, već davanje mita - navodi se u optužnici.

Za šta sve terete Menendeza

- Nova optužnica ga tereti za ometanje pravde
- Ranije je optužen za uzimanje mita
- Optužen je da je primao mito u gotovini i zlatnim polugama od trojice investitora iz Nju Džerzija
- Optužen je i za lobiranje za katarskog investitora
- Terete ga da je u septembru 2021. prisustvovao privatnom događaju na Menhetnu, čiji je domaćin bila katarska vlada, gde su mu nuđeni luksuzni satovi cene do 23.990 dolara
- Tereti se da je dobio i "Mercedesov" kabriolet kao poklon, kao i plaćanje hipoteke

U Srbiji, Menendez je poznat kao jedan od vodećih albanskih lobista koji favorizuje lažnu državu Kosovo, ali i kao rame za plakanje prozapadnog dela opozicije. Vrh Stranke slobode i pravde ranije je bio u SAD i sastao se s ovim senatorom i, kako je to javnosti otkrila potpredsednica SSP Marinika Tepić, na sastanku su mu se žalili na organizovan kriminal u Srbiji. Tepićeva je na društvenim mrežama podelila sliku rukovodstva SSP s ovim senatorom, na kojoj je i Dragan Đilas.

MARINIKA GA HVALILA

- Senatoru Bobu Menendezu, predsedniku Komiteta za spoljne poslove američkog Senata i jednom od najuticajnijih senatora, izneli smo predlog o regionalnom centru protiv korupcije i organizovanog kriminala u Srbiji. Tako povezani domaći i međunarodni istražni biroi, tužioci i sudije minimalizovali bi rizike, naročito pretnje organima pravosuđa - napisala je tada Tepićeva.

Veze sa Srbijom

- Ovaj američki senator važi za najvećeg albanskog lobistu
- Navija za nezavisno Kosovo
- Protivi se formiranju Zajednice srpskih opština
- Organizovao je sastanke s predstavnicima prozapadne opozicije u SAD

Profesor dr Boris Stojkovski u razgovoru za Republiku kaže da ne treba smetnuti s uma da su SAD ipak pravna država, u kojoj je ustanova i institucija suda nešto što se poštuje, pa makar bili i senatori. Dodaje i da uvek treba uzeti u obzir i presumpciju nevinosti, ali su i činjenice da se protiv Menendeza optužnice podižu od prošle godine.

- Što se pak tiče Dragana Đilasa, manje je važno što se on žalio Menendezu, već je ključan problem što postoje ljudi u ovoj zemlji koji odlaze u inostranstvo i žale se, odnosno, bolje rečeno, napadaju Srbiju u drugim zemljama. Ja se iskreno nadam da će naši građani shvatiti da SSP i njihovi sateliti i saveznici nanose štetu Srbiji, i u njoj, a posebno van nje, i da će kazniti takvo destruktivno ponašanje - poručio je Stojkovski.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (23)

Loading
Mirjana

06.03.2024 22:44

Djilas I njegova ekipa, sve sami lopovi

Nevena

06.03.2024 23:03

Menendez, prijatelj naše opozicije, koji je sada optužen za primanje mita i ometanje pravde. To je sramotno ponašanje koje treba adekvatno kazniti.

Olivera

06.03.2024 23:04

Menendezova afera sa zlatnim polugama i finansijskim malverzacijama samo potvrđuje duboku korupciju

Jasmina

06.03.2024 23:06

Prijateljstvo Menendeza sa Đilasom i njegovim pristalicama dodatno baca senku sumnje na moralne vrednosti i integritet političke elite koja se okružuje korumpiranim pojedincima.