SADA SU DEFINITIVNO PALE BAŠ SVE MASKE! USLOV ĐILASOVACA: Precrtati Vučića, pa onda možemo na izbore

Autor:

Vesti

03.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maja Stojanović (Građanske inicijative/Proglas) otkrila da je "najbazičnije da ime predsednika Srbije ne bude na listiću"

SADA SU DEFINITIVNO PALE BAŠ SVE MASKE! USLOV ĐILASOVACA:  Precrtati Vučića, pa onda možemo na izbore

Foto: ST/Vladimir Lukić/Nemanja Pančić, Tanjug/Jadranka Ilic

Polako padaju sve maske. Opozicija više i ne krije da je glavni cilj da se zabrani čak i pominjanje imena Aleksandra Vučića uz izbore.
Sve ono što je malo upućenijima bilo jasno već posle rezolucije Evropskog parlamenta potvrdilo se veoma brzo i za celu javnost u Srbiji.


VOLJA GRAĐANA


Maja Stojanović, direktorka organizacije Građanske inicijative, koja praktično stoji iza Proglasa, izjavila je da je najbazičniji izborni uslov uklanjanje Vučićevog imena.
- Mi, pre svega, moramo da se fokusiramo na izmene najbazičnijih uslova, a to nepojavljivanje predsednika u izbornoj kampanji i u izbornom procesu, na izbornom listiću. Mi imamo problem s tim već dosta unazad, njegovo ime stvara disbalans s odražavanjem izborne volje građana! To je veoma lako rešiti, predsednik samo treba da kaže da neće biti na izbornom listiću - kazala je Stojanovićeva, izrekavši jedan od najvećih političkih nonsensa, a to je da nečije ime može biti smetnja da građani izraze svoju volju, odnosno to da ako glasaju verujući u politiku koju vodi predsednik Srbije, u stvari, nisu izrazili svoju volju (čiju li su, da nam je znati?).


Nije se tu zaustavila Maja Stojanović, već je skandalom nazvala to što Vučić (zaboga!) kaže "pobedićemo ih na izborima". Zaboravlja, naravno, koliko je to puta rekao bivši predsednik Boris Tadić (a jeste mnogo puta) i ne objašnjava zašto joj to tada nije smetalo.
- Mi se sećamo Vučićevih izjava pobedićemo ih, što je skandalozno da predsednik jedne zemlje priča pobedićemo ih unutar te zemlje. Znači, mi imamo ozbiljno stvaranje tog jednog gepa i razlaza koji ova vlast pravi među građanima i stvarno je upitno na koji način može predsednik da učestvuje na izborima - kazala je ona.


Reagujući na tvrdnje Stojanovićeve, premijerka i funkcionerka SNS Ana Brnabić konstatovala je:


- Kampanja opozicije i civilnog društva koje podržava opoziciju biće fokusirana na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne može da pozajmi svoje ime i/ili lik nekoj od lista. A takvi zahtevi ne postoje nigde u svetu. Kao što su rekli i u Briselu i u Strazburu, ako bilo koja lista, bilo kad, na bilo kojim izborima u Srbiji, nosi njegovo ime, oni ne mogu da pobede. Danas kažu to je najbazičniji uslov.


Brnabićeva je zapitala gde to još postoji i podsetila da je Boris Tadić davao svoje ime DS za sve izbore na svim nivoima, pa to nije bio problem i nije bilo civilnog društva da kaže da je to nedemokratski i nefer.


- U Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, u SAD... Svuda je to dozvoljeno i uobičajena je praksa - navela je ona i istakla da samo u Srbiji opozicija i oni koji ih podržavaju misle da je fer trka isključivo ona u kojoj kad nekog ne možeš da pobediš, a ti ga lepo diskvalifikuješ iz trke.


DA SU FER...


Brnabićeva je naglasila da taj najbazičniji uslov ne postoji u preporukama ODIHR zato što, kako je ukazala, nije u skladu s međunarodnim standardima demokratije.
- Da su fer, na ovo bi Proglas ili Građanske inicijative i svi ostali iz tog spektra rekli: "Pa nismo mi za demokratiju, mi smo protiv Vučića." Da su fer, kao što nisu - zaključila je premijerka.

Đilas ozvaničio koaliciju s Milošem Jovanovićem

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je da na nove beogradske izbore treba izaći u formi saveza svih koji su za promene. Prema njegovom mišljenju, savez bi činile sve stranke koalicije "Srbija protiv nasilja" i koalicije NADA, kao i sve druge stranke koje su sigurno opozicija aktuelnom režimu.


Time je Đilas praktično potvrdio ono što su i vrapci na grani znali pred izbore 17. decembra: za koga god iz opozicije da je neko glasao, pa i za Miloša Jovanovića (NADA), to je bio glas za Dragana Đilasa.
Reagujući na ove Đilasove reči, marketinški stručnjak i politički analitičar Nebojša Krstić je konstatovao:


- Na nove izbore da izađe savez svih koji su za to da je Đilas promena koja je potrebna Srbiji, Beogradu...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (37)

Loading
Ika

03.03.2024 21:38

Zna se da Priština ne želi ni jednog Srbina ni blizu..

Ana

03.03.2024 21:40

Đilas je veliko zlo i ne mogu verovati da neko za njega glasa.

Stasa

03.03.2024 21:41

Bla bla... presipanje u supljeg u prazno od strane opozicije. Cela sustina njihovog problema jeste Vucic,a sve ostalo je pricanje u prazno. Zato im smeta svaki njegov pokret i zato skacu i hvataju se za svaku njegovu rec.

Nenad

03.03.2024 21:43

Ma sve vas treba poslati na sud pa onda da vas dobro kazne Djilasovci i vas sve do jednog precati da vam i zabrane doživotno da se bavite politikom.