"OVO JE ZEMLJA KOJA NAS UVEK PRIMA SA DOBRODOŠLICOM" Predsednik Centralnoafričke Republike o poseti Srbiji

Autor:

Vesti

29.02.2024

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik CAR dočekan je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj Garde.

"OVO JE ZEMLJA KOJA NAS UVEK PRIMA SA DOBRODOŠLICOM" Predsednik Centralnoafričke Republike o poseti Srbiji

Foto: Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ispred Palate "Srbija" dočekao predsednika Centralnoafričke Republike Fostena Arkanža Tuaderu.

Predsednik CAR dočekan je uz najviše državne počasti, crveni tepih, intoniranje himni dve zemlje i počasni stroj Garde.

Nakon dočeka Aleksandar Vučić i Fostena Arkanža Tuaderu su se obratili javnosti.

Foto: Pink

 
Obraćanje predsednika Centralnoafričke Republike

- Vaša ekselencijo, predsedniče, prijetelji, dame i gospodo, uvažene ličnosti, sa  zadovoljstvom uzimam reč na kraju pre svega prijeteljske posete. Od kako smo bili poslednji put ovde desio se raspad Jugoslavije. Ovo je zemlja koja nas prima sa dobrodošlicom. Želim da iskažem koliko mi je drago što smo ostvarili veze za bolju saradnju koje su već postojale između SFRJ i CAR. Ovde je počelo proleće, čini mi se, pojavili su se pupoljci, kao naša saradnja.  Zahvalio se na toploj dobrodošlici i podsetio na značaj Josipa Broza Tita. On je pokrenuo prvu saradnju između moje zemlje i SFRJ.

Foto: Pink

 

- Posle više godina hibernacije, došlo je vreme da pokrenemo ekonomsku, kulturnu i druge saradnje naših zemalja. Diže se novi dan nad prijateljskim i istrijskim odnosima dve zemlje. Slavne decenije kada su 70ih sarađivaje SFRJ i CAR ostavile su veliki utisak na mojom sunarodnicima. Bila su otvorena mnoga diplomatska predstavništva i mnogi projekti su realizovani na radost oba naroda. Danas nas isto evo ovde da sledimo primere naših prethodnika. Vaša Vlada je ostvarila veliki korka jer u čestvuje u mirovnim nacijama. Iskoristiću priliku da kažem mom i narodu Srbije, da je doktorka Olivera Jovanović umrla od malarije u našoj zemlju, i želim tim povodom da izrazim saučešće, jer je ona samo došla kod nas da pomogne. Moj cilj je da ostvarimo konkrentu saradnju i vidim da delivmo ista osećanja u vezi sa tim. 30. marta 2016. i 2021. sam izrario stav koji se odnosi na potpunu nezavisnto moje zemlje, sa željom da se osvtari mir i saradnja sa svim zemljama. Ova poseta se uklapa u tu dinamiku i predstavlja volju moje zemlje da još više otvori granice za srpske investitore. Od sada pa nadalje naše dve zemlje nemaju zaista granice, osim geografske distance, ali ako mi imamo volje ona neće biti prepreka.

Kako je istakao CAR je jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, ali imaju mnoge rude i metale, koji nažalost nisu dovoljno geološki istraženi, te imaju poteškoće kako da povuku investicije iz inostranstva

- Jedino dijamanti i zlato se eksploatišu na primitivniji način. Imamo mogućnost da razvijemo poljoprivredu. Bogati smo vodama i zemlja je predodređena da bude žitnica regiona. Imamo i pašnjake tačnije 16 miliona hektara. Naša privreda ostaje na niskim garanama, nije raznovrsna i u svetskoj ekonomiju učestvujemo veoma malo - dodao je Tuadera.

Kako je rekao svemu tome je prethodio kolonijalizam, te manjak finansija, kao i slab nivo obrazovanja stanovništva.

- CAR se nada da će brzo biti i drugi poseta i da ćemo ući u novu eru prosperiteta i zajedničke sudbine sa vama. Završavajući govor želim da vas uverim, da nastavimo ovu sradnju i to u duhu solidarnosti između nacija koje su u razvoju. Neka živi prijateljstvo i neka živi saradnja između Republike Srbije i CAR - zaključio je on.

Obraćanje predsednika Vučića

- Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa Centralnoafričkom Republikom. Za nas su od velikog značaja prijateljstvo sa afričkim zemljama.  Prve sporazume međudržavne smo napravili 1968. i 1972, a danas je vreme da ih obnovimo. Hvala vam što čvrsto poštujete teritorijalni integritet Srbije - rekao je predsednk Vučić na početku obraćanja.

Srbija će uvek podržavati teritorijalni integritet CAR. Nama je CAR važna jer imamo 70.000 naših vojnika. Mi u Srbiji uskoro ćemo da imamo tri linije do NR Kine, tri linije do SAD, razmišljamo da napravimo brzu liniju do Seula. Govorim samo da biste znali koliko je teško pronaći te velike avione, a da nemaju 4 motora koji troše. Na nama je da nađemo i avione koji će da idu u sabsaharski deo, te ćemo biti neuporedivo bolje povezani sa CAR i drugim prijateljskim afričkim zemljama. Želim vam da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće.Verujem da ne postoji nijedna evropska zemlja koja tako blagonaklono gleda prema afričkim zemljama kao Srbija i ja sam ponosan.

Foto: Pink

 
Potpisivanje bilateralnih dokumenata

Posle sastanka i razgovora, usledilo je potpisivanje bilateralnih dokumenata uz prisustvo predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i predsednika CAR Fostena Arkanža Tuadera.

Prvi dokmunet je u ime Srbije potpisao Ivica Dačić  i Silvi Bajpo Temo.

Ovom činu prisustvuju mnogi zvaničnici Srbije, ali i Centralnoafričke Republike.

Sporazum o saradnji između Vlada dve države u oblasti odbrane, potpisao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović potpisala je sporazum u oblasti geologije i rudarstva.

Počeli plenarni razgovori

Nakon što je završen tet-a-tet sastanak Vučića i Tuadera, usledio je plenarni razgovor delegacija predvođenih predsednikom Republike i predsednikom Centralnoafričke Republike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (18)

Loading
Jela

29.02.2024 17:49

Prijateljatvo uvek treba ceniti

Sofija

29.02.2024 17:50

Srbija poštuje teritorijalni integritet Centralnoafričke republike kao što i ta država poštuje teritorijalni integritet naše zemlje.

Branko N

29.02.2024 17:50

Srbija zaista ima odlične odnose sa Afričkim zemljama.

Saša

29.02.2024 17:50

Naša država tradicionalno ima dobre odnose sa Afričkim državama.