VUČIĆ I JOHANES HAN SE SASTALI U MINHENU! Ovo su detalji razgovora našeg predsednika i evropskog komesara! (FOTO)

Autor: M.B.

Vesti

16.02.2024

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vučić se susreo sa evropskim komesarom Johanesom Hanom.

VUČIĆ I JOHANES HAN SE SASTALI U MINHENU! Ovo su detalji razgovora našeg predsednika i evropskog komesara! (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

U Minhenu danas počinje 60. Minhenska bezbednosna konferencija, vodeći svetski forum za debatu o međunarodnoj bezbednosnoj politici, na kojem učestvuje i predsednik Vučić.

Tokom tri dana konferencije u hotelu Bajerišer Hof, učesnici će razgovarati o najvećim izazovima spoljne i bezbednosne politike, a cilj skupa je izgradnja poverenja, kako bi se doprinelo mirnom rešavanju sukoba, održavanjem kontinuiranog i neformalnog dijaloga unutar međunarodne zajednice.

Tradicionalna konferencija

Tradicionalno u februaru, konferencija okuplja šefove država, vlada, ministara, vodeće ličnosti međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnike industrije, medija, akademske zajednice i civilnog društva koji učestvuju u različitim debatama.

Ove godine okupiće se više od 450 učesnika, a tačan spisak biće objavljen uoči samog početka konferencije. Konferenciji će prisutvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a učešće su najavili američki državni sekretar Entoni Blinken i potpredsednica SAD-a Kamala Haris, šef kineske diplomatije Vang Ji, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i drugi.

Tradicionalno, uoči konferencije, objavljuje se izveštaj u kojem se analiziraju i tumače važna dešavanja u svetu i njihov uticaj. Predsedavajući Minhenske bezbednosne konferencije Kristof Hojzgen naveo je u izveštaju da svet u 2024. godini karakteriše "nazadovanje globalne politike zbog sve većih geopolitičkih napetosti i ekonomske neizvesnosti".

 

 

Na svom Instagram profilu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pored fotografije ostavio i sledeći komentar:

-Odličan sastanak sa @jhahn_eu @europeancommission, poznavaocem naših regionalnih prilika, koji je bio svedok brojnih izazova na dugom putu napretka Srbije i zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u #EU, za koje se svesrdno zalagao.

Razgovarali smo o agendi rasta EU za Zapadni Balkan, kao planu koji je namenjen ekonomskom rastu regiona, ubrzanju reformi i ulaganju koje može u znatnoj meri da unapredi proces proširenja i naše članstvo u #EU, posebno imajući u vidu dosadašnje investicije EU u Srbiji, kao i velike planove razvoja na kojima već radimo, a u kojima vidimo i značajno učešće Evropske unije, kao jednog od krunskih ekonomskih partnera Srbije - napisao je predsednik na Instagramu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
joca

16.02.2024 20:34

Nadam se da će ovakvi susreti doprineti jačanju međusobnog razumevanja i poverenja među liderima.

šale

16.02.2024 20:36

Radujemo se rezultatima sastanaka nadajući se unapređenju bilateralnih odnosa između Srbije i Evropske unije.

šilja

16.02.2024 20:36

Vučić pokazuje svoju posvećenost dijalogu i saradnji sa liderima Evropske unije.

šale

16.02.2024 20:37

Istinski se radujem što će se predsednik sastati sa liderima zemalja koje su ključne za regionalnu stabilnost i mir.