KURTI I ĐILASOVCI KO ROĐENA BRAĆA: Isti ciljevi, isti metod, identične reči, a ista i sramota

Autor:

Vesti

09.02.2024

21:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govori srpske opozicije u EP, gde je usvojena sramna rezolucija o izborima u Srbiji, i prištinskog vođe u UN bili su identični.

KURTI I ĐILASOVCI KO ROĐENA BRAĆA: Isti ciljevi, isti metod, identične reči, a ista i sramota

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Dopisnik KIM

U istoriji će 8. februar biti zabeležen kao dan u kom su se pokazala dva lica Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku državnički se borio za nacionalne interese i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. U isto vreme su opozicionari iz tabora lidera SSP Dragana Đilasa, jasnije nego ikad, pokazali da su zapravo na istom zadatku s Aljbinom Kurtijem, premijerom privremenih prištinskih institucija.

Razlike među njima gotovo i nema, a sve ide dotle da koriste čak i isti rečnik. Govori srpske opozicije u Evropskom parlamentu, gde je usvojena sramna rezolucija o izborima u Srbiji, kojom se traži i međunarodna istraga oko glasanja, i Kurtija u UN bili su identični.

Kurti i Đilas na sastanku u Skoplju

Republika

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/twitter.com

Dragan Đilas i Aljbin Kurti

Kurti, kako je objavljeno juče, manje od 24 sata nakon sednice u SB UN, iz Njujorka putuje direktno za Skoplje, gde će se videti s Đilasom. Njih dvojica učestvuju na panel diskusiji na temu "Progresivne politike - odgovor na izazove zemalja zapadnog Balkana" u Daut Pašin Hamamu, u organizaciji nemačke (gle čuda) Fondacije "Fridrih Ebert", tj. njene kancelarije u Skoplju. Na panelu, kako je predviđeno, govoriće obojica.

IZMIŠLJOTINE

To nije sve. Đilasovci Grbović, Marinika Tepić, Radomir Lazović, Nebojša Zelenović, Biljana Stojković iskoristili su priliku da u EP kukaju za pomoć za rušenje Vučića jer, eto, ne želi da uvede sankcije Rusiji. Dok očuvanje Srba i KiM ne da nisu pomenuli, već su prećutno podržali tezu o nezavisnosti koju je propagirala i njihova saradnica Viola fon Kramon. A onda se Kurti u UN pozvao upravo na antisrpsku rezoluciju EP, a na kojoj su insistirali Đilas i njegovi saborci.

- EP je ogromnom većinom doneo rezoluciju u kojoj poziva na istragu izbora koji su se desili u decembru i gde se kaže da se manipulisalo rezultatima, da se koristila agresivna retorika i da su se koristili ruski uticaji - rekao je Kurti.

I to i dalje nije sve. Sličnosti đilasovaca i Kurtija u istom danu samo su se nizale, a Srpski telegraf izdvojio je šest najupečatljivijih. Vrhunac je, posle svega, odlazak Kurtija i Đilasa na isti panel (pogledajte okvire).

Republika

Foto: INSTAGRAM.COM/SNS_SRBIJA

Vladimir Orlić

I Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS, ukazao je na spregu Kurtija i opozicije iz Đilasovog tabora:

- U Evropskom parlamentu Tepićeva, Lazović, Grbović, Zelenović, onaj Aleksićev i DS nisu smeli ni da pomenu Kurtija i njegove zločine da Viola fon Kramon ne zameri. Zato Kurti pred Savetom bezbednosti UN rado pominje njihova dela, još zadovoljniji nego što je bio njihovim divljanjem u Skupštini. Protiv Vučića i Srbije uvek su isti.

I ovo su sličnosti

1. Nezavisnost KiM
I za Kurtija i đilasovce, koji su nastupali u EP i pljuvali svoju zemlju - Kosovo je nezavisna država. Kad je na slabo posećenom panelu Viola fon Kramon rekla da se o KiM neće razgovarati jer su se okupili da pričaju "o domaćim temama Srbije", izostala je reakcija đilasovaca - makar ona minimalna da je KiM unutrašnje pitanje Srbije

2. Patološka opsednutost Vučićem
Opozicionare s Kurtijem vezuju patološka opsednutost i mržnja prema predsedniku Vučiću jer je i za jedne i za druge nepremostiva prepreka da ostvare svoje podmukle ciljeve

3. Proslava zbog rezolucije
I Kurti u Njujorku i opozicionari u Strazburu baš su se obradovali sramnoj Rezoluciji EP. Iako je pravno neobavezujuća, dobro im je došla da je usmere protiv Vučića i Srbije. Priliku za to nije propustio ni Kurti u govoru na sednici SB UN

4. Strani mentori
I Kurti i đilasovci poslušno ispunjavaju zadatke dobijene od svojih inostranih mentora, albanskih lobista, među kojima je i Fon Kramonova.

5. Udar na suverenitet
Svako na svoj način, i Kurti i đilasovci bi da ukinu suverenitet Srbije. Od Kurtija je to očekivano, dok je upitno ponašanje opozicionara koji traže međunarodnu istragu protiv svoje zemlje

6. Blokada novca
Istovremeno, opozicionari preko sramne rezolucije traže i podržavaju i zamrzavanje fondova EU za Srbiju. Isto zahteva, očekivano, i Kurti

GLAVNA META

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Darko Obradović

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu za Srpski telegraf kaže da je fascinantno poklapanje argumentacije notornog Kurtija sa stavovima opozicije:

- Analiza sadržaja tih narativa ukazuje da je došlo do poklapanja interesa. Ovi interesi zasnovani su na slabljenju međunarodnog položaja i ugleda Srbije. Glavna meta im je predsednik Vučić koga percipiraju kao najjaču liniju odbrane srpskih interesa. Trebalo bi da se javno distanciraju od Kurtija i njegovih stavova ukoliko žele da imaju političku budućnost i relevantnost u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (25)

Loading
Jana

09.02.2024 21:13

Šta reći na ovo, nisam upšte razočarana opozicijom njihovim sramnim postupcima, bolji prijatelj ispašće nam Kurti.

Ozi

09.02.2024 21:15

Šta očekivati od Đilasai kompanije oni u svet idu zarad ličnog interesa, a ne kao Vučić zarad interesa Srbije.

Jasna

09.02.2024 21:16

Nek se uhvate pod ruke i neka se tornjaju obojica što dalje od Srbije.

Jova

09.02.2024 21:17

Šta će Đilas pametno da kaže kad on nema ni stav ni žnanje, ima samo kradnje.