ZAPADU ISTINA U LICE! PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA VEČERAS SAVETU BEZBEDNOSTI

Autor:

Vesti

08.02.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čitav svet bio u prilici da čuje činjenice o stradanju srpskog naroda u južnoj pokrajini

ZAPADU ISTINA U LICE! PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRAĆA VEČERAS SAVETU BEZBEDNOSTI

Foto: Profimedia, Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras u Njujorku se obraća na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu i Metohiji.


Srbija je u ponedeljak predala zahtev misiji Gvajane, koja predsedava savetom, zahtev za sazivanje vanredne sednice zbog situacije na Kosovu i Metohiji, u kojem se, između ostalog, ističe da je aktuelna situacija u oštroj suprotnosti s poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.


TEŠKA SITUACIJA


Uprkos tome što priznaje nezavisno Kosovo i što je nesumnjivo bilo pritisaka da se naš glas ne čuje na Ist Riveru, Gvajana je sednicu ipak sazvala, a nije prošao ni zahtev da zasedanje bude zatvoreno za javnost.


- Srbija je u teškoj situaciji - rekao je predsednik u sredu, ali je naglasio da će Srbija "ovako ili onako" obezbediti novac za srpski narod u pokrajini i dodao:
- Ali ja moram da govorim o tome i to ćete čuti i u mom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija neke od kvalifikacija koje ću prvi put da izgovorim, a koje se tiču stvarnih procesa koji se odigravaju na KiM i koji će svakako imati pravne konsekvence u budućnosti.


Ministar bez portfelja Đorđe Milićević rekao je da je važno što je zahtev Srbije prihvaćen i što će sednica biti otvorena.


- Čitav svet će biti u prilici da čuje predsednika Vučića i istinu o teškom položaju Srba na prostoru pokrajine. Sednica je i zatražena zato što su i predsednik i državno rukovodstvo i Vlada Srbije, ali i Srbi na KiM, svesni da zabrana dinara nije poslednji jednostrani akt od privremenih prištinskih institucija i dosad najjači udar kad je reč o ostanku i opstanku srpskog naroda na KiM - rekao je Milićević.


Prema njegovim rečima, samo održavanje sednice SB UN uspeh je promišljene, mudre i racionalne politike predsednika Vučića, državnog rukovodstva i Vlade Srbije:


- Ono o čemu će predsednik govoriti, kao i uvek, argumentovana je istina, kao i na Generalnoj skupštini UN. Kada istinu saopštite u lice onima u čijim očima ste mali, onda to nekada njima ne prija, ali istina je uvek bila interes Srbije. Važno je održavanje sednice zbog celokupne i aktuelne situacije, ali i zbog toga što je došlo do tačke kada se postavlja pitanje ostanka i opstanka.


PORUKA I BRISELU


Stručnjak za bezbednost prof. dr Miroslav Bjegović najavio je da će predsednik svima u lice reći istinu o pravom stanju na Kosovu i Metohiji, o svim potezima koje Aljbin Kurti pokušava da sprovede u delo, a s druge strane da EU i Brisel učestvuju u činu koji vodi etničkom čišćenju i da na to niko ne reaguje.


- Upravo je sednica SB UN i jedna takva institucija organ koji prvenstveno ima ulogu i zadatak da se bavi obezbeđenjem mira i bezbednosti u svetu, da ne sme da dozvoli ovo što Kurti s onima koje misle kao on radi i da se ne dozvoli da jedan narod pod raznoraznim oblicima pritiska iseli sa svoje vekovne teritorije.


Prema njegovim rečima, sednica je otvorena za javnost da bi ceo svet mogao da vidi pravu sliku na prostoru KiM:


- Mislim da će predsednik izaći sa svim podacima o fizičkim napadima na Srbe, čak i stradanjima. Napomenuću slučaj u Banjskoj, gde se nama pripisuje da smo mi odgovorni, pa zar nisu stradala tri Srbina i to, po našim procenama i istrazi, ubijeni iz nesporedne blizine. Do tog nije moralo doći, ti ljudi su mogli da budu lišeni slobode, ali su ubijeni na jedan teroristički način.


Imamo pravo na finansiranje


Milićević podseća da je u svim izvornim dokumentima koji su potpisani od 1999. vrlo jasno i precizno definisano da Srbija može da finansira određene oblasti i aktivnosti, kao što su prosveta, zdravstvo, što je, dodaje on, predviđeno da bude preko Zajednice srpskih opština, ali da zbog opstrukcije privremenih prištinskih institucija zajednica nije formirana.


Ukoliko ishod sednice SB UN bude određena rezolucija, Milićević napominje da uvek postoji pravo veta.


Pavković: Dobra arena za dijalog


Miloš Pavković iz Centra za evropske politike kaže da Savet bezbednosti jeste dobra arena za dijalog i dobro je što se problem iznosi tamo.


- Dobro je što je sednica otvorena i što će biti otvorena za širu javnost do to čuje jer će to donekle poboljšati poziciju Srbije i ono na šta ona skreće pažnju. Kada govorimo o nekom zajedničkom zaključku, videli smo da su prethodnih dana i EU i SAD osudile ovakve jednostrane akcije Prištine i zahtevale da se takvi postupci odlože - naveo ja Pavković za Kosovo onlajn.


Kurti u Njujorku s Gervalom


U Njujork je otputovao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji je trebalo da učestvuje na sednici Saveta bezbednosti. Privremena vlada u Prištini saopštila je da je s Kurtijem u sredu uveče u SAD otputovala i ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala Švarc.
Predstavnici Prištine na dosadašnjim sednicama SB UN bili su predstavljeni ličnim imenom i prezimenom pošto Kosovo nije država niti članica UN.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (20)

Loading
Perunika

08.02.2024 20:07

KiM je Srbija, bilo i ostalo, a Vucic ce to veceras i dokazati. Podrska za borbu gde mu je Srbija prioritet.

Coka

08.02.2024 20:09

Bez dlake na jeziku Vucic veceras brani interese Srbije, jer Srbija je njegov život.

Slavka

08.02.2024 20:14

Istinom transparentno i dostojanstveno pred SB UN da svi čuju, iako znaju, šta se sve dešava na KiM.

Mitarpavlovic

08.02.2024 20:24

Verujemo u borbu predsednika Vučića večeras na sastanku Saveta Bezbednosti