ĐILAS BUŠI DEMOKRATE, HOĆE DA RUŠI LUTOVCA! Kulminirao sukob dve struje u prozapadnoj opoziciji!

Autor:

Vesti

05.02.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas pokušao je da pocepa Demokratsku stranku.

ĐILAS BUŠI DEMOKRATE, HOĆE DA RUŠI LUTOVCA! Kulminirao sukob dve struje u prozapadnoj opoziciji!

Foto: Tanjug/Z. Žestić,ST/N. MANDIĆ

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde i nezvanični šef prozapadne opozicije, pokušao je da pocepa Demokratsku stranku i svrgne s njenog čela Zorana Lutovca, saznaje Republika. Da je Đilas uspeo u svom naumu, demokrate bi se (ponovo) našle pod njegovom kontrolom, čijih stega je Lutovac poslednjih meseci počeo da se oslobađa.
Demokrate su nedavno imale sednicu glavnog odbora, a deo članova je pokušao da se suprotstavi izglasavanju izveštaja predsednika stranke o radu, čije bi neusvajanje, po statutu, predstavljalo smenu predsednika.

Javnost poslednjih dana spekuliše da je za novog predsednika DS viđen Miodrag Gavrilović, aktuelni potpredsednik stranke i jedan od najaktivnijih poslanika DS u prethodnom sazivu Skupštine. Doduše, tu tezu je i sam Gavrilović podgrejao izjavom da demokrate treba da promene svoj pristup stvarnosti i biračima, te da sebe vidi kao čoveka koji daje impuls toj nekoj novoj politici DS. Međutim, dodaje naš izvor, Gavrilović je bio samo probni balon, Đilas na čelu DS hoće da vidi svog dugogodišnjeg prijatelja i gradskog funkcionera u vreme kad je bio gradonačelnik Zorana Alimpića.

- Da bi ponovo vratio DS pod svoju "šapu", Đilas je rešio da iskoristi lično nezadovoljstvo dela članova stranke, koji smatraju da zaslužuju bolji položaj u stranci, i da smeni Lutovca. Pod izgovorom da DS treba sveža krv i aktraktivniji pristup, deo demokrata probao je da pokrene lanac promena u rukovodstvu, ali se to sada izjalovilo. Svakako, Đilas hoće na čelu DS Alimpića i od toga neće odustati - kaže izvor našeg portala iz Stranke slobode i pravde.

Da DS izlazi iz Đilasove senke, svedoči i odluka rukovodstva da neće prisustvovati današnjoj konstitutivnoj sednici parlamenta. Demokrate bojkotuju konstitutivnu sednicu, kao vid borbe zbog navodne neregularnosti izbora, dok će ostatak saveza Srbija protiv nasilja danas biti u parlamentu i tamo će, prema ranijim najavama, pokušati da napravi cirkus u samoj sali.

Teške reči zbog sednice Skupštine

Kao što je Republika već pisala, žestok sukob između Đilasa, Lutovca i Zelenovića je izbio po pitanju da li ili ne prisustvovati današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije. Nezvanično, sastanak na kom je ovo bila glavna tema, u jednom trenutku su pale teške reči, što i ne bi bilo čudo ako se zna da nedavno u Stranci slobode i pravde umalo nije izbila tuča dvojice funkcionera.

Prvo su Dragan Đilas, Marinika Tepić i Aleksandar Jovanović Ćuta obavestili da je pao čvrst dogovor da se mandati osvojeni na decembarskim izborima ipak uzmu, bez obzira na tvrdnje o navodnoj izbornoj krađi. Međutim, izgleda da partije, članice koalicije nisu bile na istom sastanku jer se ubrzo oglasila potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić, koja je rekla da je Predsedništvo te stranke jednoglasno donelo odluku da ne treba da učestvuju na konstitutivnoj sednici.

Njoj se pridružio i lider stranke Zajedno Nebojša Zelenović, koji smatra da je parlament nelegitiman, te da saziv Skupštine Srbije u stvari ne postoji.

Dejan Bulatović, poslanik sa liste SNS, kaže da Đilas već duže vreme radi na tome da eliminiše sve koji se suprotstavljaju njegovom mišljenju.

- DS je imala svoj profilisan stav i Đilasu je to smetalo, pokušavao je u nekoliko navrata da ih slomi, da slomi Lutovca. To mu nije pošlo za rukom sada na sednici GO, ali će u sledećem navratu završiti započeto - kaže Bulatović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (10)

Loading
Tanja

05.02.2024 21:40

Pucaju tikve između lidera opozicije. Počeli da se kolju pre nego što su seli u fotelje.

Zvezdica

05.02.2024 21:50

Kod opozicije baš turbulentno, bore se ko će da vodi glavnu reč.

bogoljub

05.02.2024 21:53

I treba da ga ruši jer on je njegova sluga ništa novo i čudno.

branko

05.02.2024 21:54

Zar DS nije većnizbušen dovoljno?! Očigledno da nije zato je tu Đilas da to dokusuri.