"SRBI DA BUDU MIRNI DA OKUPACIONE FALANGE NE POČNU DA HAPSE POŠTENE I ČASNE DOMAČINE!" Upad Kurtijevih specijalaca u četiri Metohijska mesta s ciljem da se zastraši naš narod!

Autor:

Vesti

03.02.2024

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Juriš dugim cevima na opštine i ambulante?!

"SRBI DA BUDU MIRNI DA OKUPACIONE FALANGE NE POČNU DA HAPSE POŠTENE I ČASNE DOMAČINE!"  Upad Kurtijevih specijalaca u četiri Metohijska mesta s ciljem da se zastraši naš narod!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

U nedavnom upadu na više privremenih organa u opštinama Peć, Istok, Klina i Lipljan, pripadnici tzv. kosovske policije izazvali su uzburkanost među lokalnim stanovništvom. Ovoj akciji prethodila je nedavna odluka premijera Aljbina Kurtija o zabrani korišćenja dinara na Kosovu i Metohiji, što je izazvalo dodatnu tenziju.

- Ispred zgrade u kojoj se nalazi naša opština došlo je 12 vozila iz kojih su izleteli policajci naoružani dugim cevima. To je izazvalo veliku uznemirenost, ne samo zaposlenih u Privremenom organu, već i u čitavom Osojanu, a i đaci su pušteni sa nastave iz škole koja se nalazi u centru. Potom su upali u Dom zdravlja, koji su zaključali, kao i prostorije Privremenog organa - rekao je za Informer radnik jedne srpske ustanove u Osojanu.

Tokom ovih incidenata, specijalne jedinice su upale u opštinske objekte, pretresale prostorije, odnosile nameštaj i opremu, i pritom privremeno zadržale čelnike tih institucija na informativnom razgovoru. Osim toga, na udaru su bile i lokalne institucije kao što su pošta, zdravstvene ustanove i apoteke.

- Policajci su upali oko 9 sati, a sve do 15 časova pretresali su kancelarije. Izneli su bukvalno sve - od dokumentacije do opreme. Potom su nas odveli u policijsku stanicu, na ispitivanje. Nisu nas fizički maltretirali, ali su nas provocirali - ispričao je.

Foto: Tanjug/AP

Kosovska policija

Ogorčeni povratnici u enklavama kao što je Osojane izražavaju zabrinutost zbog demonstracije sile nad njima, ističući da su često mete šikaniranja od strane lokalnog albanskog stanovništva, a sada i od strane prištinskih vlasti.

- Dosad su nas šikanirali i maltretirali lokalni Albanci kako bi nas naterali da napustimo obnovljena ognjišta, a sada to rade vlasti iz Prištine. Prava drama odvijala se i u Goraždevcu, jedinom srpskom mestu od oko 750 žitelja u opštini Peć. Specijalci s dugim cevima opkolili su zgradu Doma kulture u kojoj se nalazi Privremeni organ, sprečili okupljanje meštana, a oko pola sata pretresali su i automobil ekipe Radio Goraždevca, sprečavajući ih da rade. Tokom jučerašnje akcije prva je na udaru bila privatna kuća u selu Vidanje, u kojoj se nalaze prostorije Privremenog organa opštine Klina - kaže.

Uz to, jedna od glavnih tačaka protesta se odnosi na ograničavanje slobode kretanja Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na nesigurnost koju osećaju zbog čestih incidenata poput ovih.

- U samoj Klini živi veoma mali broj Srba, pa smo se mi smestili u Vidanje, gde je i srpska škola, a da bismo pomogli našem narodu u povratničkim sredinama. Sada su nam jasno stavili do znanja da silom žele da nas proteraju odavde - kaže član Privremenog organa opštine Klina.

Foto: Tanjug/AP/Dejan Simicevic

Kosovska policija

Reakcije su stigle i od političkih predstavnika, poput Srpske liste, koji su osudili akciju i nazvali je "etničkim čišćenjem srpskih sredina na KiM". Takođe su izrazili razočaranje zbog nedostatka reakcije međunarodne zajednice, uključujući i KFOR, koji bi trebalo da osigura sigurnost svih građana na Kosovu, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

- Brutalnim upadom desetina do zuba naoružanih specijalaca u mirna srpska sela Kurtijev režim sprovodi etničko čišćenje srpskih sredina na KiM, dok EU ćuti, a Kfor ni na koji način ne reaguje, iako ima obavezu da zaštiti mir, sigurnost i slobodu svim građanima bez obzira na nacionalnost. Očigledno je da Kurtijev režim želi da po principu blickriga protera srpske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod, koristeći pasivnost zapadnih centara moći, koje srpski narod smatra direktnim saučesnikom u ovim antisrpskim akcijama režima u Prištini. Predstavnici SL pozvali su narod da ostane miran i suzdržan kako "ne bi dali povod okupacionim falangama da hapse poštene i časne domaćine" - dodaje.

Najavljeni protesti raseljenih Srba iz enklava, koji planiraju blokadu puta Priština-Niš, pokazuju rastuću frustraciju i očajanje među ovim zajednicama.

Ovi događaji su dodatno produbili podelu i tenzije na Kosovu i Metohiji, ostavljajući mnoge u strahu i neizvesnosti u vezi sa budućnošću njihovih zajednica.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading