Vučić održao hitan sastanak zbog odluke Kurtija o zabrani dinara na Kosovu!

Autor:

Vesti

30.01.2024

22:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitni sastanak u Predsedništvu: Vučić razmatra naredne korake povodom zabrane dinara na Kosovu i Metohiji

Vučić održao hitan sastanak zbog odluke Kurtija o zabrani dinara na Kosovu!

Foto: TV Pink/printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras održao hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio predlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji počne sutra, prenosi Tanjug iz izvora u Predsedništvu. Na sastanku, koji je održan u Predsedništvu, razmatrani su naredni koraci koje će Beograd preduzeti povodom ove odluke.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je ranije danas u Prištini da će vlada privremenih institucija sutra izneti informacije o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je nakon susreta sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekao da je u razgovorima bilo reči o odluci centralne banke o suspenziji dinara, ali nije želeo da iznese više detalja.

"Pomenuli smo pitanje odluke Centralne banke Kosova, ali, neću da budem portparol kosovske vlade. Biće informacija koje će biti saopštene sutra“, rekao je Lajčak.


Reakcija Beograda na odluku o zabrani dinara

Odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji izazvala je hitnu reakciju u Beogradu. Predsednik Vučić je sazvao sastanak sa ključnim ministrima Vlade Srbije kako bi se razmotrili naredni koraci u vezi sa ovom odlukom.

Evropska unija najavljuje informacije o zabrani dinara

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će vlada privremenih institucija sutra izneti informacije o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji. Nakon susreta sa kosovskim zvaničnicima, Lajčak nije želeo da otkrije više detalja o odluci centralne banke Kosova, ističući da će informacije biti saopštene sutra. Ova najava dodatno podstiče napetost i očekivanja u vezi sa daljim razvojem situacije.


Situacija u vezi sa odlukom premijera Kurtija o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji izazvala je brzu reakciju predsednika Vučića i ključnih ministara Vlade Srbije. Saopštenja i najave zvaničnika dodatno doprinose napetosti i neizvesnosti u vezi sa ovom problematikom. Svi akteri sa nestrpljenjem očekuju informacije koje će biti saopštene sutra i pripremaju se za naredne korake u rešavanju ove situacije.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (23)

Loading
Olivera

30.01.2024 22:50

Podrška predsedniku Vučiću u zaštiti suvereniteta Srbije i pravima srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

Мiraš

30.01.2024 22:50

Očigledno je da je Laček znao kakva je odluka Kurtija, samo nije hteo da kaže. Verujem da će Vučić pronaći rešenje da pomogne našem narodi na KiM u ovoj situaciji.

Marko

30.01.2024 22:51

Ponosni smo na predsednika Vučića koji se hrabro suprotstavlja izazovima, štiteći interese zemlje i svog naroda.

Jasminka

30.01.2024 22:52

Vučićeva energična reakcija je umirujuća u trenucima kada je stabilnost regiona ozbiljno ugrožena.