RIK USVOJIO IZVEŠTAJ O IZBORIMA: Može da se zakaže konstitutivna sednica Skupštine

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Na proglašenim listama bilo je 2.817 kandidata za narodne poslanike, među kojima je bilo 1.611 muškaraca i 1.206 žena - rekao je Dimitrijević.

RIK USVOJIO IZVEŠTAJ O IZBORIMA: Može da se zakaže konstitutivna sednica Skupštine

Foto: ATAImages

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je danas izveštaj o sprovedenim izborima za narodne poslanike Skupštine Srbije, što je prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića obaveza ove komisije, a nakon čega može da se zakaže konstitutivna sednica republičkog parlamenta.

On je predstavljajući izveštaj podsetio da su izbori raspisani 1. novembra odlukom predsednika Republike, da su održani 17. decembra prošle godine i ponovljeni na 35 biračkih mesta 30. decembra kao i na osam biračkih mesta 2. januara ove godine.

Naveo je da je Republičkoj izbornoj komisiji podneto 20 izbornih lista od kojih je ona proglasila 18.

- Na proglašenim listama bilo je 2.817 kandidata za narodne poslanike, među kojima je bilo 1.611 muškaraca i 1.206 žena - rekao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima na dan 15. decembra u Srbiji je bilo 6.500.666 birača a izbori su održani na 8.273 biračka mesta. Istakao je da je Republička izborna komisija usvojila veliki broj odluka i rešenja u vezi sa izborima, među kojima je i rešenje od 22. janaura o dodeli mandata narodnih poslanika, Danas usvojeni izveštaj o izborima biće upućen Skupštini Srbije.

Podsetimo, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sazvao je Prvu sednicu Narodne skupštine Republike Srbije u Četrnaestom sazivu, za utorak, 6. februar 2024. godine, sa početkom u 10 sati.

Na dnevnom redu je potvrđivanje mandata narodnih poslanika, izbor predsednika Narodne skupštine, izbor potpredsednika, imenovanje generalnog sekretara i izbor članova radnih tela Narodne skupštine, kao i izbor članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.


Sednica će biti održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine Republike Srbije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (25)

Loading
Мiraš

30.01.2024 15:03

Ako je RIK usvojio izveštaj o izborima, onda više nema potrebe čekati sa zakazivanje konstitutivna sednice Skupštine.

Nebojša

30.01.2024 15:22

Ovaj RIK, baš dobro radi, a sad je vrame da nova vlada, nastavi sa isto tako dobrim radom, za građane Srbije, a i sve ostale Srbe i ne Srbe.

Mila

30.01.2024 15:28

Izvestaj je donet Skupstina nastavlja da radi vredno i odano kao i do sada kako bi gradjani bili zadovoljni

Викторија

30.01.2024 15:32

Све је легитимно и без обзира на циркус који прави опозиција Србија ће наставити да гради своју светлу будућност.