BRNABIĆ: Od Rezolucije EP ne očekujem ništa pozitivno po Srbiju i njene građane

Autor: D.B.

Vesti

30.01.2024

13:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka je istakla da je aktuelni saziv EP usvojio više rezolucija o Srbiji koje su bile veoma negativne i koje su "govorile o tome šta je zastupao EP".

BRNABIĆ: Od Rezolucije EP ne očekujem ništa pozitivno po Srbiju i njene građane

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ana Brnabić

Danas je premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila skeptičnost u pogledu predstojeće rezolucije Evropskog parlamenta, ističući da ne očekuje ništa pozitivno po Srbiju i njene građane.

Ona je naglasila da smatra da će rezolucija biti neobjektivna i pristrasna, s obzirom na podršku koju EP pruža akterima koji zagovaraju priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Ne verujem da u tome možemo da pročitamo i čujemo bilo šta što nismo čuli ili pročitali. Oni su neobjektivni i pristrasni i podržavaju one aktere koji su za priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. To je ono kako se orijentišu", rekla je Brnabić novinarima nakon posete Domu garde u Topčideru.


Kritike prethodnih rezolucija EP

Premijerka je istakla da je aktuelni saziv EP usvojio više rezolucija o Srbiji koje su bile veoma negativne i koje su "govorile o tome šta je zastupao EP". Kritike su se odnosile na nepoštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN, Briselskog sporazuma i drugih sporazuma, kao i na navodno nepoštovanje ustavnog poretka Republike Kosovo.

Demokratski karakter nedavnih izbora u Srbiji

Brnabić je naglasila da su nedavno održani izbori u Srbiji bili demokratski, transparentni i fer, a da nijedan od stranih posmatrača, uključujući i one koji su bili najkritičniji, nije primetio nepravilnosti tokom procesa glasanja. Premijerka je istakla da je oko 5.700 posmatrača učestvovalo na izborima, od kojih je 475 bilo stranih, a da nijedan od njih nije direktno video nepravilnosti, već su čuli o njima od drugih.

"Nešto manje od 5.700 posmatrača je učestvovalo na tim izborima, od toga 475 stranih. I niko od tih stranih posmatrača, pa ni onih koji su najkritičniji, nije rekao da je video nešto neregularno ili nepravilno. Oni koji su bili najkritičniji su rekli da su čuli, ali da su obišli sve što su hteli i da ništa nisu videli svojim očima. A od koga su čuli, to svi znamo", rekla je ona.



Ovom izjavom premijerke Ane Brnabić jasno se stavila u odbranu Srbije pred očekivanom rezolucijom EP, ističući svoje zadrške u pogledu objektivnosti i pravičnosti tog dokumenta. Takođe, naglasila je demokratski karakter nedavnih izbora u zemlji, pokušavajući da odbaci eventualne sumnje u regularnost tog procesa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading