"DUBOKA DRŽAVA" BUŠI SRBIJU! SPREMALI MAJDAN I U BEOGRADU: Američka Centralna obaveštajna agencija tradicionalno najaktivnija na našem području

Autor:

Vesti

27.01.2024

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U mreži saradnika i političari koji su uoči 5. oktobra 1999. uzimali velike pare, među kojima ima i onih koji su i dalje politički aktivni.

"DUBOKA DRŽAVA" BUŠI SRBIJU! SPREMALI MAJDAN I U BEOGRADU: Američka Centralna obaveštajna agencija tradicionalno najaktivnija na našem području

Foto: Tanjug/AP Efrem Lukatsky, Wikipedia

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) od početka nastanka je povezivana s "dubokom državom", koja i mimo zvanične politike Vašingtona vuče konce obojenih, pa i onih pravih revolucija širom sveta.

Srbija, a pre toga Jugoslavija, na meti su već dugo, a prema saznanjima ruskih službi koje je u javnost iznela premijerka Ana Brnabić, zapadni obaveštajci su tokom nedavnih protesta opozicije planirali novi Majdan u Beogradu.

UCENA KAO ADUT

Republika

Foto: Branimir Jovanović

Ana Brnabić

- I tokom kampanje pred izbore koji su održani 17. decembra upozoravala sam na namere opozicije. Pre svega, podatke nam je na ovaj način dostavljala i ruska bezbednosna služba. Kada sam to lično podelila s nekim ambasadorima, optužili su nas da širimo dezinformacije, neistine, da verujemo ruskoj službi i da su sve to gluposti - navela je Brnabićeva.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, CIA ucenama drži u šaci mnoge srpske političare koje je plaćala devedesetih godina i posebno uoči 5. oktobra, a u cilju rušenja režima Slobodana Miloševića, saznaje Republika. Kako kažu naši izvori iz diplomatskih krugova, na tom spisku je vrlo precizno pobrojano ko je dobio pare, kada je dobio i koliko, a radi se o desetinama imena, među kojima su mnogi i danas politički aktivni.

- Neki od njih su posle političke karijere u Srbiji za nagradu uhlebljeni u međunarodne organizacije, gde uglavnom prodaju maglu za velike pare. Zauzvrat, u obavezi su da uvek budu na usluzi nekadašnjim poslodavcima, pa čak i kada je to protiv interesa sopstvene države. Ko se jednom uhvatio u to kolo, više iz njega ne može da izađe - objašnjava sagovornik našeg lista.

On dodaje da su svi oni na "kratkom lancu", primorani su da sarađuju jer strahuju da se njihova tajna ne otkrije:

- Ukoliko bi spisak isplivao u javnost, to bi bio kraj njihove karijere. Njima je decidirano rečeno da moraju da slušaju inače su politički gotovi za sva vremena.

RAT S RUSIJOM

Ključni razlog velikog prisustva CIA u Srbiji je, prema pisanju britanskog Indipendenta, suzbijanje tradicionalnog ruskog uticaja na ovim prostorima. Navodno, u ambasadama SAD u Zagrebu, Prištini i Sarajevu nalaze se špijunske baze, koje koriste CIA i Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i s kojih podaci stižu direktno u američki centar u Merilendu.
Slične se baze nalaze u ambasadama u Atini, Bakuu, Budimpešti, Frankfurtu, Ženevi, Kijevu, Madridu, Milanu, Moskvi, Parizu, Pragu, Rimu, Tbilisiju, Tirani i Beču. Kao izvor ovih informacija uzeti su dokumenti bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena, koji je pobegao iz SAD u Moskvu, gde je dobio politički azil.

Sajfer: Upumpali smo milione

Džon Sajfer, operativac CIA koji je posle prevrata 5. oktobra postao šef agencije u Srbiji, kaže da je to bila njihova najuspešnija operacija te vrste i da je agencija upumpala milione dolara u antimiloševićevsku kampanju:
- To smo radili uglavnom kroz sastanke s ključnim saradnicima lidera srpske opozicije i to van državnih granica, pri čemu im je na licu mesta davan novac u kešu. Srpski državni funkcioneri su kasnije, iza zatvorenih vrata, iskazali zahvalnost CIA za svoju pobedu. Mnogi od ključnih igrača koji su postali rukovodeće figure u potom formiranoj vladi nastavili su da se sastaju s nama i da nam govore da su naši napori doveli do njihovog uspeha i da su nam večiti dužnici.

Dosije "Čačak": Ko je ukrao planove

Republika

Foto: Shutterstock

Čačak

U arhivi koje je CIA pre neku godinu otvorila našlo se i čak 13 dokumenata koji se odnose na Čačak, a koji je posle Drugog svetskog rata imao tek 13.000 stanovnika. Ovo je otkrio dugogodišnji dopisnik Politike Gvozden Otašević.

- Iz današnjeg ugla lako je uočiti da su ti špijunski izveštaji bili jezgroviti, s podacima skoro stopostotno tačnim. A tamo gde je špijun bio u nedoumici, naznačio bi da je podatak neproveren, preuzet iz štampe ili je reč o indicijama. Ako nešto nije video, naveo bi da je vest dobio od "informatora", dakle od našeg čoveka-doušnika, vrbovanog ili plaćenog - rekao je Otašević, autor knjige "Šta je CIA tražila u Čačku".

Iz Čačka su u Ameriku tada stizale informacije o borbenom poretku u JNA, špijuni su javljali i da pripadnici Knoja nikad nisu utvrdili ko je iz kancelarije u Trsteniku ukrao planove za konstrukciju avionskih motora.

Do pojedinosti je bila pokrivena delatnost Vojnograđevinskog preduzeća "Ratko Mitrović" iz Čačka, u izveštajima od 23. avgusta 1951. i 17. januara 1952. Tih godina kolektiv je bio od državne važnosti jer je "Ratko Mitrović" podizao tri vojne fabrike u ovom delu države - "Sloboda" u Čačku, "Milan Blagojević" u Lučanima i "Prva petoletka" u Trsteniku.

Karan: Širok spektar delovanja

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik nekadašnje Kontraobaveštajne službe JNA, objašnjava da strani špijuni ovde rade na podrivanju bezbednosti države, žele da utiču na izbore, ali i da dovedu pogodne ličnosti na ključna mesta u državi, odnosno da protežiraju određene osobe na državne pozicije ili poslove koje im donose moć uticaja na politiku države... Bave se, takođe, i kompromitacijom ličnosti koje im ne odgovaraju.
- U ovom trenutku, kod nas su najaktivnije obaveštajne službe zemalja NATO. Vodeće su CIA i britanski MI-6, koji na balkanskom prostoru imaju ulogu koordinatora, pa u svoje akcije uključuju sve službe novoprimljenih članica. Hrvatska i albanska su jake i nimalo nisu za potcenjivanje - tvrdi Karan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading