VLADIMIR LUČIĆ: Očekujem podršku SAD i EU, optimista sam, a mi ćemo se SVOM snagom boriti!

Autor:

Vesti

26.01.2024

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Diplomatska ofanziva Telekoma, Lučić u ponedeljak u Prištini!

VLADIMIR LUČIĆ: Očekujem podršku SAD i EU, optimista sam, a mi ćemo se SVOM snagom boriti!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/Dragan Kujundžić/AP

Nakon posete Vašingtonu, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić u ponedeljak odlazi u Prištinu na razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice. Povod: sve veći pritisci vlade Aljbina Kurtija na MTS, ćerku-firmu Telekoma na Kosovu i Metohiji, koja tamo radi u skladu sa Briselskim sporazumom i lokalnim propisima i čije usluge koristi više od 30.000 pre svega srpskih domaćinstava.  

- Bio sam u Stejt departmentu kako bismo se što bolje pripremili za posetu Prištini u ponedeljak, 29. januara, a onda i 5. februara, jer je bilo nemoguće sve sastanke sa međunarodnim predstavnicima organizovati u jednom danu. Tom prilikom ćemo predstaviti čvrste argumente koji ukazuju na ponašanje Kurtijeve administracije prema MTS-u, od neuspelog pokušaja zabrane kompanije, preko aktuelnih osporavanja akvizicija i drakonske novčane kazne, do kontinuiranih pokušaja zastrašivanja naših radnika. Tražimo da Kurtijeva administracija prestane da maltretira MTS i da ponište odluke koje su doneli kršenjem Briselskog sporazuma i čak sopstvenih zakona. Ovo je veliki test za međunarodnu zajednicu - izjavio je danas Vladimir Lučić za TV Prva.

Foto: Tanjug/Dopisnik KiM

Vladimir Lučić

Lučić je istakao da vlasti u Prištini žele da izbace Telekom Srbija sa Kosova, prvo su to pokušali u avgustu prošle godine odlukom o zabrani firme, od čega su morali da odustanu, a onda je u decembru tamošnja “komisija za zaštitu konkurencije” rešila da ospori akvizicije malih srpskih operatera koje je MTS izvršio još 2019-2021. godine.

- Kada nisu uspeli da nas zabrane, sada idu na plan B, da nam po svaku cenu otežaju poslovanje i da maksimalno zaustave širenje i razvoj Telekoma na KiM. I tu ne biraju sredstva, pa žele da nam uzmu operatere koje smo akvizirali, a za to se pozivaju na propise koje su naknadno doneli. Dakle, bave se retroaktivnom primenom zakona, što je suprotno svim evropskim normama i principima vladavine prava. Takođe, direktor njihove nadležne agencije već pet meseci unazad je u medijima govorio kakva će biti odluka protiv MTS, što je posebno skandalozno. Ako se Kurtijevoj administraciji dozvoli da krši sporazume koje su potpisali i zakone koje su imali na snazi, ako im se dozvoli retroaktivna primena propisa i da se sve kompanije ne tretiraju ravnopravno, kakva se onda poruka šalje o situaciji na Kosovu. To će biti jedan od važnih argumenata koje ću izneti predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini - objasnio je Vladimir Lučić.

Prvi čovek Telekoma, koji je ujedno najveća srpska kompanija u Pokrajini sa oko 250 zaposlenih, kaže da je zastrašivanje radnika MTS nešto nedopustivo, sa čime Kurti mora da prestane, i to će najeksplicitnije tražiti na zakazanim sastancima.  

- U slučaju pokušaja gašenja MTS imali smo veliku podršku SAD, odnosno njihovih ambasada u Prištini i Beogradu, kao i specijalnog izvestioca EU Miroslava Lajčaka. Tada je prištinskim vlastima poručeno da treba da nas ostave na miru, da nas puste da normalno radimo, kao što i jesmo od 2013. pa do prošle godine, da ne smeju da krše Briselski sporazum i da nas guše kršeći sopstvene zakone. Zabrana je sprečena, ali su maltretiranja, nažalost, nastavljena. Očekujem podršku SAD i EU i ovog puta, optimista sam, a mi ćemo se svom snagom boriti - istakao je Lučić.

Telekom Srbija, međutim, neće stati na “gašenju požara” i rešavanju kriza. Napadi na kompaniju povod su da se aktivira još jedna neispunjena obaveza Prištine.

- Nećemo se zaustaviti samo na odbrani. Sada tražimo punu primenu Briselskog sporazuma, koji obavezuje Prištinu da raspiše tender za trećeg mobilnog operatera na KiM, a oni to već deset godina ne rade, jer znaju da bi se Telekom Srbija prijavio i, kvalitetom svojih usluga i ponude, pobedio. Zato i hoće da nas zaustave i uklone sa Kosova. Čak su nedavno “ispod žita” dali postojećim operaterima neke dozvole za 5G mrežu, samo da se ne bi pokrenulo pitanje treće licence. Ali, neće im uspeti, pobedićemo.

- Kao što smo ubedljivo najveći i najuspešniji operater u celom regionu bivše Jugoslavije bićemo lider i na tržištu Kosova - poručio je Vladimir Lučić.

Na Telekom udaraju i Kurti i Junajted Grupa

Dok se Telekom Srbija na Kosovu brani od Kurtijevih napada, u Beogradu ne prestaje kampanja koju preko svojih medija vodi konkurentska Junajted Grupa.
Na pitanje TV Prva o tome, Vladimir Lučić je odgovorio da napadi Junajted Grupe traju kontinuirano već šestu godinu, da je samo u 2023. u medijima u njihovom vlasništvu bilo više od 1.300 negativnih objava protiv Telekoma, ali da su, kao i u slučaju Kurtija, svi argumenti na strani kompanije koju predvodi.

- Prave aferu oko najnormalnijeg poslovnog poteza Telekoma kao što je prodaja antenskih stubova, a kada su oni sami to pola godine pre nas uradili njihova generalna direktorka je govorila o vrhunskom poslu u skladu sa evropskom praksom. Onda kažu “ne može Telekom da se ponaša kao da je privatna kompanija”. A svoje antenske stubove pre nas su prodali najuspešniji evropski operateri poput Dojče Telekoma, španske Telefonike i švedske Telije, kojima je takođe država suvlasnik. Ponavlja se situacija oko usvajanja medijskih zakona, žele da sve ono što je njima dozvoljeno nama bude zabranjeno i ponovo obmanjuju javnost iznoseći dezinformacije o evropskoj praksi i standardima - izjavio je Lučić.
Ukazao je i na još jednu zanimljivu činjenicu.

- Sada su krenuli da napadaju Telekom i da nam drže poslovne lekcije u danu kada su se zadužili za 1,25 milijardi evra, kako bi izdali korporativne obveznice morali su da dodatno založe svoje firme za tu ogromnu sumu. A mi od najuglednijih svetskih institucija dobijamo finansiranje bez traženja ikakvih garancija. U prošloj godini, koja je bila globalno finansijski izuzetno teška, partneri Telekoma postali su Bank of Amerika, Dojče banka, Svetska banka i EBRD, a u 2024. dogovaramo saradnju sa američkom državnom Eksim bankom. Poverenje koje nam ukazuju najuglednije svetske adrese odlična je potvrda uspeha Telekoma, naše transparentnosti upravljanja i našeg biznis plana i ko je pobednik komercijalne bitke - zaključio je Vladimir Lučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading